Visie op de stad in 2025 door Jan van Velthoven

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-12-2011 | Gewijzigd op: 31-12-2011
Visie van Jan van Velthoven*

Jan van Velthoven, zelfstandig strategisch adviseur, was voorheen uitgever en later directeur van uitgeverij Malmberg.  Landelijk stond hij mede aan de wieg van de electronische snelweg (het internetgebruik) en het Instituut voor Beeld en Geluid.
In ‘s-Hertogenbosch is Jan o.a. bestuurlijk aktief voor het Festival Boulevard,  Bosse Nova en BinnenDieze als podium), de Vrienden van het SM’s, het Erasmus Festival en het COC.

Jan van Velthoven:
' ‘s-Hertogenbosch in 2025? Hoewel de stad me aan het hart gaat, heb ik grote moeite me daarbij iets opzienbarends voor te stellen. Immers 2025 is eigenlijk heel erg dichtbij in termen van stadsontwikkeling.
Als ik het omgekeerde doe en terugkijk naar 1999 zie ik wel verschillen met het nu van 2011/2012, maar die vind ik tamelijk gewone uitwerkingen van allang bestaande plannen. Neem de grootschalige projecten: Zuid-Westtangent (Gementweg: eerste plannen eind zeventiger jaren), Museumkwartier (plan negentiger jaren), JBZ (plannen begin 2000), Paleiskwartier (plan tachtiger jaren), en ga maar verder: Vestingwerken, restauratie Sint Jan, uitbouw ROC-college, Verkadefabriek, BinnenDieze, diverse festivals etc. Het woord ‘gewoon’ bedoel ik niet denigrerend: in al deze zaken is sprake van persoonlijk lef, ondernemersmoed, burgerinzet, beleid en ambitie.
Gelukkig doet de stad dit alles ook vergezeld gaan van enige carnavaleske potsierlijkheid: een voortdurende drang om zichzelf te bewijzen door een hoge plaats na te streven op allerlei lijstjes (zoals die van de gezelligste stad, de stad van de smaak, de fietsstad etc.)


De recessie van 2011 tot 2015 zal in 2025 blijken een gezonde rem te zijn geweest op allerlei wat hijgerige ambities. De menselijke maat is daardoor weer gaan prevaleren boven de omvang van bedrijfsterreinen, de indrukwekkendheid van de skyline, de poenerigheid van het flitskapitaal. Het vrijwillgerswerk bloeit mede dankzij de almaar toegenomen Zilveren Kracht.
De traditionele Bossche gemoedelijkheid heeft zich verdiept door daadwerkelijke tolerantie en integratie. De buurten zijn uit hun slaapstand tot nieuw (samen) leven gekomen. In 2025 hebben we bijna een nieuw theater. En de eerste schop gaat de grond in voor een groene parkeergarage aan de Hekellaan. En de gemeenteraad heeft de stad verboden om nog mee te dingen op stedenranglijstjes. En binnen Brabantstad vinden we niet meer zelf telkens het wiel opnieuw uit, maar spelen we vruchtbaar leentjebuur bij onze zustersteden op hun sterke punten (design,techniek, wetenschap etc.).
Ach, in 2025 is geluk weer heel gewoon.'

*Noot Verzamelde visies
De BAI heeft op haar site alle 'Visies 2025' verzameld en gepubliceerd. [Klik op site].

Terug naar boven