Drinkfonteintjes bij Station en op de Parade

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-05-2012 | Gewijzigd op: 09-05-2012
De gemeente gaat op twee plaatsen in de stad drinkfonteintjes plaatsen. Het is een pilot en waarschijnlijk komen er nog meer. Maar de eersten komen te staan op de Parade en op het Stationsplein. De kosten worden verdeeld over BrabantWater en de gemeente.aldus een kort bericht

In de stad staat slechts een serie fonteintjes in de tuin van de Zusters Mariënburg [Uilenburg].* Ze nog niet onthuld. De trechter vormige kunstwerken zijn een herinnering aan de fonteintjes die op het Burg. Loeffplein stonden maar daar niet werkten en uiteindelijk moesten wijken voor de herinrichting van het plein en de bouw van de Esplanade.
Dan is er nog het wel bekende Dieske op het Herman Moerkerkpklein, nabij de Knillispoort. Het is meer een kunstwerk met een Manneke Pis en daardoor misschien minder een drinkfontein.....

Idee vanGroenLinks
Het is een initiatiefvoorstel geweest van GroenLinks van 13 augustus vorig jaar. Daar stelde -nu- fractievoorzitter Peter van Doremalen dat, als je op een plek  [zoals de Parade of het Stationsplein] toch met een karwei bezig bent, kun je er voor weinig extra geld ook een fontein plaatsen. In een volgend stadium vind je wel een partner die dat fonteintje mee wil helpen financieren.  Zie initiatiefvoorstel GroenLinks in de raad  van13 -9-2011 Drinkfonteintjes [pdf-bestand].

*zie artikel dd. 4 december 2011 'Fonteintjes in zustertuin geplaatst

-Links: De Draak  die al 108 jaar op deze plek staat als monument dat herinnert aan mr. Bosch van Drakenstein, oud-gouverneur van de provincie [1856-1894].
-Onder: De Draak op een ansichtkaart uit 1904. Op de achtergrond Hotel Scott.
-Links onder: De fonteintjes van de kunstenares Irene Fortuyn O'Brien,  die op het Burg. Loeffplein stonden.

Ooit was er een fontein waaraan 'De Draak' op het Stationsplein herinnert. Dit Drakenmonument van begin 1900 is een uitvloeisel van de drinkfontein die mr. Bosch van Drakenstein, na zijn bestuursperiode in 1894, de stad had willen schenken.

  De kunstwerken van Irene Fortuyn O'Brien die nu in de stadstuin van het klooster Marienbrug staan.

foto © paul kriele,  4 december 2012. 


Terug naar boven