Vriendenboek voor archeoloog Hans Janssen

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-06-2012 | Gewijzigd op: 11-06-2012
'Putten uit het Bossche verleden' is de titel van het Vriendenboek dat collega's van de BAM [bouwhistorie en archeologie] aanboden aan de eerste Bossche stadsarcheoloog dr. Hans Janssen bij diens afscheid vorig najaar.

Nieuw boek over archeologische en bouwhistorische ontdekkingen in de stad.



In de bundel worden de meest uitzonderlijke bodemvondsten belicht.

Zelfs gebitsprothesen, die afkomstig zijn uit de beerput van een Bossche tandarts aan de Zuid-Willemsvaart [omstreeks 1750], staan erin afgebeeld en worden erin vernoemd. 

De prothesen zijn gemaakt van kostbaar nijlpaard-ivoor.

De redacteuren vertellen over de historische zorg voor het gebit, compleet met tandenborstels en tandpoeders.

Archeolgische vondsten , die meestal afkomstig zijn uit beerputten  bijgaand van een tandarts [omstreeks 1720] en van een messenmaker uit de Snellestraat. De prothesen zijn gemaakt van nijlpaardenivoor.
foto's uit boek 'Putten uit het Bossche verleden'.

Den Bosch stond rond 1500 bekend om zijn messen van uitstekende kwaliteit.  De archeologische dienst heeft ook een beerput van een messenmaker opgegraven in de Stoofstraat. Daarin troffen zij vijf compleet afgewerkte messen aan, halffabrikaten en restanten, zoals uit Zuid-Amerika geïmporteerd hout voor de heften.

Als katholieke stad met veel kloosters en kerken, waarbij de gotische Sint-Jan uiteraard de kroon stak met de bedevaart tot de Zoete Lieve Moeder, kende Den Bosch ook een ambachtelijke nijverheid in de vervaardiging van rozenkransen. Uit dierlijk been werden aan de lopende band bidsnoerkralen gemaakt.

Het rijk geïllustreerde boek geeft ook een overzicht van recente ontdekkingen. Aan het boek dat verschijnt bij Uitgeverij Veerhuis in Alphen aan de Maas, hebben meegewerkt Ronald van Genabeek, Eddie Nijhof, Frederike Schipper & Johan Treling.



Terug naar boven