Paleiskwartier: Somalisch protest tegen behandeling

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-07-2012 | Gewijzigd op: 01-08-2012
Maandagmiddag 30 juli 2012 trok rond drie uur een groep van 50 Somaliërs van het Asielzoekerscenturm AZC in Vught naar het Paleiskwartier. Daar zetten de uitgeprocedeerde vluchtelingen zich neer naast de ingang van de IND [Immigratie-en Naturalisatie Dienst].
Zij protesteren -niet tegen een terugkeer-  maar tegen hun behandeling die ze vergelijken met die van gevangenen.
Minister Leers had ze uit willen uitzetten, maar de Raad van Staten besliste anders, vanwege de gevaarlijke situatie in dat land.
Dat is voor de Somaliërs weer reden om een nieuwe asielprocedure aan te vragen. Een nog grotere wens is een menswaardige opvang.
In het AZC in Vught hebben zij een dagelijkse meldingsplicht en genieten er een beperkte bewegingsvrijheid. Ze mogen niet buiten Vught komen.

-Boven en links: de Leehgwaterlaan op dinsdagmorgen 31 juli 2012. Het is er rond 10.00 uur nog stil. Ook de terrassen zij nauwelijks bezet, op een mediateam uitgezonderd. Op spandoeken staan allerlei teksten tegen Leers die henm naar hun land had willen terugsturen
foto's © paul kriele, 31 juli 2012/10.00 uur.

Op de spandoeken staat:
Wij hebben hulp nodig, en Peace and Life en Geen mens is illegaal en De afspraken zijn niet nagekomen.

-Rechts: Een campingsfeer in het Paleiskwartier met slapende Somaliërs en lakens als spandoeken.

-Rechts boven: De doorgang bij de IND in de Leeghwaterlaan, dient nu als slaapplaats.

foto's © paul kriele, 31 juli 2012.

Het protest  van de circa 70 Somaliërs richt zich met name tegen minister Leers van BZ, die hen had uitgezet. Leers denkt dat hun land safe is, maar de foto's die zij tonen geven een ander beeld. 'Leers kan naar Bagdad, als hij denkt dat het daar veilig is,' suggereert een tekst op een van de borden met foto's uit Bagdad van 23 juli 2012. 
De Somaliërs vinden -nu ze hier kunnen blijven- de opvangcentra in Vught en Ter Apel niet menswaardig.
Het ziet er niet naar uit dat ze vertrekken. De IND geeft geen krimp. Vrienden, familie en sympathisanten van de Somaliërs reiken hen levensmiddelen en 'logeer spullen' aan voor een langdurig verblijf in de open lucht.\

Somalisch protest trekt nog meer asielzoekers aan
Door de actie van de Somaliers voelen ook anderen zich geroepen hun klachten publiekelijk kenbaar te maken, zoals deze man uit Waalwijk.
foto © paul kriele, 31 juli 2012.

Opvallend of niet, het is wel zo dat de eerste vraag die deze actievoerders bij een ontmoeting met de 'buitenwereld' [fotografen of journalisten] stellen, of zij van de IND zijn.

Terug naar boven