Genootschap met de naam 's-Hertogenbosch eert 'ambassadeurs'

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-11-2012 | Gewijzigd op: 15-11-2012
Donderdagmiddag  15 november 2012 onthulde in café/bar Le Duc in de Korenbrugstraat,  een van de oprichters van het Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam 's-Hertogenbosch, Jan van Kollenburg, in zijn eigen bar een vitrine met een serie namen van - door het Genootschap benoemde - 'ambassadeurs'. Zij hebben zich in het bijzonder ingezet voor het in stand houden van de naam 's-Hertogenbosch. 

De Ambassadeur voor de naam 's-Hertogenbosch"
Mieke van den Akker-Lathouwers, voorzitter van Hockeyclub 's-Hertogenbosch, Jan van den Berselaar, voorzitter en programmamaker bij de lokale omroep Boschtion, de priester Antoine Bodar die deze middag in Rome verbleef, Kees van de Broek, directeur Lilianefonds, Ad de Bruijn, directeur Bossche Omroep, drs. Coen Free, voorzitter College van Bestuur van het Koning Willem 1 College [door ziekte afwezig], Roderick van de Mortel, burgemeester van Vught die elders verplichtingen had, Bert Pauli, gedeputeerde van Noord-Brabant, voormalig Bossche wethouder, die ihkv  een Europese samenwerking in Brussel was en Joop Thissen, voorzitter van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.
en Harry Vermeulen en Judith Vink, directie Theater aan de Parade.
Albert Verlinde, programmamaker en tv- presentator was door opnames van RTL-boulevard verhinderd m aar berichtte: 'Het is voor mij vanzelfsprekend dat ik de naam 's-Hertogenbosch gebruik'
en diens echtgenoot Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, voormalig gedeputeerde van Noord-Brabant.schreef een in het  Maastrichts opgestelde brief dat hij bezig is de maastreeechse taal eigen te maken en dat daarvoor geen genootschap aldaar nodig is. Immers "Maastreech blijf Maastreech".

Bolder vervolgt : 'Zij ontvingen allen een op naam gestelde oorkonde met het predikaat "Ambassadeur" . De kleinere exemplaren daarvan zijn in een vitrine geplaats die we zo dadelijk gaan onthullen. 

Het doel van ons Genootschap, het op ondubbelzinnige wijze hanteren van de naam van onze stad, wordt door hen steeds waarachtig in praktijk gebracht en het dient als een voorbeeldfunctie voor anderen om ook de enig juiste naam van onze Hertogstad in woord en geschrift te hanteren,' aldus voorzitter Bolder in Le Duc .

-Boven: De  voorzitter van het 'Genootschap ter bevordering van de naam 's-Hertogenbosch' Frans Bolder in zijn toespraak tot de nieuwe ambassadeurs.
vlnr. Tiny Bertrums, Judith Vink van TheateradParade,
Mieke van den Akker-Lathouwers Hockeyclub 's-Hertogenbosch, Joop Thissen de voorzitter  van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, Nort Lammers, secretaris Hans Kok en Kees van de Broek, voorzitter  van het Lilianefonds. Uiterst rechts: voorzitter Frans Bolder tijdens zijn toespraak.
-Links: De vitrinekast die door medeoprichter van het Genootschap, Jan van Kollenburg, wordt othuld
.

foto 's © paul kriele, 15 november 2012.

Het welkom door voorzitter Frans Bolder

'Het is niet toevallig dat we vandaag hier bijeenkomen. Dit genootschap is op 16 november 1993 opgericht door Jan Wijtmans, Jan van Kollenburg en Rudolf Gras.  
Vanaf 1998 hebben wij gemeend bepaalde organisaties/ bedrijven te belonen omdat zij een voorbeeldfunctie vervullen met het juiste gebruik van onze stadsnaam 's-Hertogenbosch. Uit erkentelijkheid hebben wij hen geëerd met een beeldje voorstellende de stichter van onze stad: Hertog Hendrik I. Dat beeldje is ontworpen door Ed van Roosmalen van Parastone.

De ontvangers van de onderscheiding:  D.Weiler, marketingmanager De Gouden Gids,  Brigitte de Swart, redactrice van Het Stadblad,  E.Gerritsen, eigenaar Febo 's-Hertogenbosch, Tiny Bertrums, voorzitter Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch, Rob van de Wiel, directeur Brabanthallen, Paul Bleijs, directeur Heineken Brouwerijen 's-Hertogenbosch, Pieter Bak, voorzitter Stichting Bourgondisch 's-Hertogenbosch, Lies Frankenhuizen, hoofd communicatie Theaterfestival Boulevard.
Voorzitter Bolder kon nog Karel Slippens, CEO bij de Sligro Food Group, toevoegen omdat onlangs aan hem was gevraagd ook op het briefpapier, rekeningen en foldermateriaal van de Sligro de plaatsnaam voluit 's-Hertogenbosch te vermelden. Wat intussen is gebeurd.

En als uitzondering op de regel, dat alleen aan bedrijven de prijs wordt verleend, werden ook de drie oprichters van het Genootschap, te weten Rudolf Gras, Jan van .Kollenburg  en Jan Wijtmans voor hun jarenlange inzet voor de bevordering van de naam 's-Hertogenbosch, geëerd met de onderscheiding.Terug naar boven