Den Bosch het hoogst als economische toplocatie

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-11-2008 | Gewijzigd op: 26-11-2008

In het jaarlijks Elseviers onderzoek ‘economische toplocaties 2007’ scoort Den Bosch dit jaar als de allerhoogste.
Die uitslag wordt morgen bekend gemaakt, maar wethouder Bert Pauli liet het zich vanmiddag al ontvallen. Bij de boekpresentatie over de Schilderstraat stelde Pauli dat het juist de cultuurhistorie is die deze stad zo krachtig maakt.
Burgemeester Rombouts noemt in dit verband juist de aanwezigheid van creatieve beroepen die de stad zo sterk maakt.
De criteria voor deze gunstige positie zijn volgens wethouder Geerft Snijders deze week nog:  groeiende werkgelegenheid [aantal arbeidsplaatsen staat op 99.000], weinig werkloosheid en een groei van handel en nijverheid.
In voorgaande jaren hoorde de stad al steeds bij de eerste vijf. en in de afgelopen tien jaar zat ze steeds bij de top 10.
In 2006 zakte die positie voor Den Bosch nog van 3 naar 4.
Zeker onder de categorie [32] kernsteden stond en staat economisch Den Bosch op de eerste plaats [ook in 2005 en 2003].

toelichting
In het onderzoek voor Elsevier, dat uitgevoerd werd door Bureau Louter, gaat het om bedrijvigheid en productiviteit.  Daarbij worden structurele kenmerken en indicatoren voor de economische groei beoordeeld, zoals de werkgelegenheid, opleidingsniveau van de beroepsbevolking en de diversiteit van de economische activiteiten en beschikbare ruimten voor bedrijven [..].

Den Bosch heeft nu eens de gedoodverfde nummer 1, Haarlemmermeer, van plaats 1 verdrongen.
Son en Breugel staat op 3, Veghel komt op 6, Eindhoven op 11[grote stijger] en Etten Leur op 13, Breda op 15 en Oosterhout op 17.

sterke stad
Op de vraag aan burgemeester Rombouts en wethouder Bert Pauli, waarom Den Bosch zo sterk staat antwoorden zij, dat Den Bosch -als provinciehoofdstad [ook een kenmerk,pk] -op een kruising ligt van verekeersaders: Oost en West en Zuid en Noord. En dat het een centrum is van formele en informele regionale netwerken.
Maar de kern is, aldus wethouder Pauli van economische zaken en financiën, de breedte aan  economische activiteit  en een breed winkelaanbod, ofwel van alles wat. '

zie ook Elseviers