Zoeken
NatLab heeft vooruitstrevende waterplannen voor 's-Hertogenbosch.
Printerversie |
NatLab is een project van de jonge stichting De Conceptenbouwers. Op Maritiem heeft zij haar plannen ontvouwd om het water in en om de stad meer te verbinden. Doel is om 's-Hertogenbosch als waterstad meer zichtbaar en beleefbaar te maken voor bewoners en bezoekers, zegt NatLab projectleider Geert Das.
Plattegrond van de stad, waar met name de punten staan aangegevn, die Natlab opteert als onderdeel van het project Den Bosch tot een meer leefbare en zichtbare waterstad te maken. |
Centraal staat het verbinden van het water in alle delen van de stad zodat bewoners en bezoekers vaarrondjes in de stad kunnen maken. Daarbij is er zelfs een idee voor een route door het Bossche Broek [Wetering langs de Sterrenboschweg] in beeld. Maar ook gericht vervoer over het water met bijvoorbeeld De Gruyterschuyt die vanaf De Gruyterfabriek naar de Binnenstad gaat varen.
Een historisch moment wordt de functieverandering van het kanaalgedeelte in de binnenstad, nadat eind 2014 de omleiding van de Zuid-Willemsvaart gereed is gekomen. NatLab mikt ook op voorzieningen langs het water, zoals kleine haventjes en meerplaatsen langs het kanaal en in de wijken. Voor die plannen zijn wel wat aanpassingen in het watersysteem nodig.
Vervoer over water kan, zegt NatLab heel ideëel, het vervoer over de weg bij drukke evenementen opvangen. Ze denkt zelfs aan watertransferia bij de Oosterplas en op West. 'Er zijn ongekende mogelijkheden om het waternetwerk opnieuw te bezien waardoor 's-Hertogenbosch weer een echte waterstad wordt', besluit de visie van NatLab.