20 jaar 'Stichting bevordering naam 's-Hertogenbosch'

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-11-2013 | Gewijzigd op: 08-11-2013
Vanwege het  20-jarig bestaan van de 'Stichting Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam ’s-Hertogenbosch' was er donderdag 7 november 2013 een ontvangst in het stadhuis.
-Hierboven: Wethouder Jan Hoskam.
-Rechts boven: Medeoprichter Jan van Kollenburg.
 rechts: De huidge voozrztter Frans Bolder
.

De gemeentelijke herindeling van 1996 was  voor Jan van Kollenburg en Rudolf Gras in 1993 de aanleiding om over de juiste naamgeving  van Den Bosch in bar Le Duc te discussiëren. Het moest een duidelijke en heldere naam zijn: 's-Hertogenbosch. De Stichting was geboren. In  de raadsvergadering in 1996 moest door het samen gaan met Rosmalen gekozen worden voor een nieuwe naam. Het is de gemeente ’s-Hertogenbosch geworden.

De speciale gasten waren, naast het stichtingsbestuur, onder  meer locoburgemeester Jan Hoskam, Rob van de Laar [Stadsarchief] , medeoprichter Rudolf Gras & Jan van Kollenburg, de voorzitter van het  Genootschap Frans Bolder, Jan Brummer met een gedicht in Bosch dialect en Jo Timmermans van het JBAC. Zij allen gaven vanuit hun beleving, kennis en kunde een mooie kijk op vooral de geschiedenis van de naam en de stad.

De middag werd muzikaal vorm geven door kinderen van de BBS De Kruisboelijn.
 
   -Links boven: Jan Bummer die een gedicht in Bosch dialect voordroeg.
-Boven: Jo Timmermans met echgenote Gerdy Wilbers[rechts] en wethouder Jan Hoskam [2e vr.] en Jan van Kollenburg [2evl.].
Timmermans ontving het 'Hertog Hendrik I' beeldje vanwege zijn verdienste als promotor van de naam
's-Hertogenbosch.

foto’s © rob hoogeboom, 7 november 2013. 


Jo Timmermans ontving de Hertog Hendrik I- prijs als een groot promotor van de naam ’s-Hertogenbosch. Vooral vanwege de promotie via het Jheronimus Bosch Art Centre. De website heeft al ruim 1.000.000 hits per maand. Met het Jeroen Boschjaar in het vizier weten we zeker dat veel bezoekers de website zullen bezoeken.
En kijk nog maar eens goed op het fles etiketten van brouwer Heineken. Als dat geen promotie is. De Bossche postzegels uitgegeven door Stichting Hertogstad gaan al jaren lang op brieven en kaarten naar alle hoeken van de wereld.

Redacteur Rob HoogeboomTerug naar boven