Commissaris Maij stopt in 2009

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-12-2008 | Gewijzigd op: 16-09-2009
Afscheid Maij-Weggen
Het officiele -politieke -afscheid van CdK Maij-Weggen is op 25 september 2009 /11.00 uur wanneer Provinciale Staten in haar vergadering de Commissaris toespreekt. 

CdK Maij-Weggen bij bezoek koningin Beatrix aan  de stad.

foto © paul kriele, 28 april 2004.
Bij bezoek prins Willem Alexander en prinses Máxima aan TheateradParade ivm Erasmusfestival.

foto © paul kriele, 25 november 2004.

Commissaris der Koningin Hanja Maij-Weggen stopt definitief op haar 66ste !
Dat maakte de provincie vandaag bekend. In april zei de Commissaris nog dat ze tot haar 70ste [volgens een nieuwe regeling] aan zou aanblijven.
Haar nieuwe besluit houdt dus slechts één jaar verlening in van de zesjarige ambtstermijn. Maij wordt deze maand 65 jaar. Mogelijk is ze gezwicht voor een weinig vleiend commentaar op haar functioneren. Maar in het persbericht staat dat ze meer tijd voor gezin, familie en zichzelf wil wijden. De in Klazienaveen geboren Drentse, die behoort tot de ARP, later CDA,s wil tijdig beginnen met een actieve pensioenperiode waarin ruimte is voor bestuurlijke en maatschappelijke activiteiten.

De werkelijke reden bevat ook een procedureel element.
Na de huidige ambtstermijn van zes jaar zou Maijherbenoemd kunnen worden voor nog eens zes jaar, maar dan liep ze tegen het feit aan dat ze op haar zeventigste -dus binnen die termijn van zes jaar- alsnog haar baan zou moeten neerleggen. 
Maar in de periode van herbenoeming, zoals die oorspronkelijk bedoeld was, had ze aangekondigd  in 2011 plaats te gaan maken voor een opvolger  ivm met de nieuwe Statenverkiezingen.
Dus eerst herbenoemd worden en dan  toch na een jaar stoppen. Dat leek haar en anderen wel wat vreemd..
Zie ook bericht  over aanblijven Maij Weggen van juli 2008