Verbouwing Muzerije v/a 2008 tot juni 2009

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-07-2008 | Gewijzigd op: 27-04-2010
situatie juni 2009

Hierboven en rechts: de hoofdingang gezien vanaf de binnenplaats. Op het binnenplein is een groot caison in gewerkt en nieuw is een rond facilitair gebouw.zie hieronder.
foto's © paul kriele, 19 juni 2009.


 
Boven links: doorkijk vanuit het binneplein naar het voorgebouw met rechts nog zichtbaar een deel van de nieuwe ronde aanbouw op het binnenplein.
Hierboven: het cagé/de nieuwe ronde aanbouw op het binnenplein nog in de steigers.
Links: ook een doorkijk vanuit het binnenplein naar '' In de Boerenmouw waar de voormalige conciërgewoning is gesloopt voor een transparante inkijk.

   
  Boven [r. en l.] uit de tijd van Paleis van Justitie: de voormalige zittingzaal langszij de Binnendieze, later scheikundelokaal van de r.k.lycea. met doorkijk naar vroegere koetshuis of garage..?
Links: vanuit binnenplein zicht op de voormalige toneelzaal later grote filmzaal.
foto's © paul kriele, 19 juni 2009.

Korte historie van de twee zalen In de Boerenmouw en langszij de Binnendieze
:
Beide gebouwen zijn gebouwd als rechtszaal, het gebouw aan In de Boerenmouw in 1826, het gebouw aan de Dieze in 1840. De arrondissementsrechtbank hield zitting in de zaal aan de Dieze, terwijl de oudere zaal onderdak bood aan het nieuwe hof.
Voordat het complex aan de Hinthamerstraat werd ingericht als Paleis van Justitie vonden de rechtszittingen in ‘s-Hertogenbosch plaats in het stadhuis. De bouw van de twee rechtzalen behoort bij het vroege begin van onze moderne rechtspraak.
Het gebouwencomplex aan de Hinthamerstraat 74 heeft tot 1922 als Paleis van Justitie gefungeerd. Daarna is het complex tot 1963 in gebruik geweest bij de r.k.Lycea. Daarna kreeg het complex de functie van Muziekschool [vanaf 1969] en in de jaren 80 omgedoopt tot Muzerije. zie over de historie de gemeentelijke site.

Nogmaals de zijgevel in 'In de Boerenmouw' met  voor de toneelzaal/filmaal [met houten schotten gedicht] een weggebroken conciërgewoning waar een transparante doorkijk komt.
Rechts vooraan: voormalig koetshuis of garage langszij de Binnendieze, waar ook een glazen wand komt.

foto © paul kriele, 19 juni 2009.

situatie januari 2009
Boven: Op de binnenplaats is een facilitair rond gebouw gekomen voor o.a. de toiletgroep.
Onder links: wederom dat ronde gebouw en rechts  de achterbouw langszij de Binnendieze en rechts de voormalige toneelzaal/ bioscoopzaal.

foto's © paul kriele, 23 januiari 2009

situatie oktober 2008
Kijk op het hoofdgebouw met de hal en entree rechts. foto's © paul kriele, 15 oktober 2008.


Boven: De binnenplaats met links de verdwenen toiletten en voormalig laboratorium van de conciërges en daarboven het oude tekenlokaal.
Midden achter voormalige zittingzaal uit tijd van Justitiegebouw, maar later [tijd lycea] scheikundelokaal.

Rechts boven:
Ook kijk op de vroegere zittingzaal en later of scheikundelokaal.
Rechts de oude toneelzaal van het lyceum  en weer later de grote filmzaal. De kleine zaal [vroeger klaslokalen] , die daarvoor lag, is gesloopt. Het meest recent was het de bioscoop van van de Muzerije. Rechts nog een stukje van het hoofdgebouw [trappenhal].
Rechter foto: doorkijk op de plaats van gesloopte  conciëergewoning met links de toneel-filmzaal en rechts een deel van het hoofdgebouw. Achterin het straatje In de Boerenmouw. Dit deel  wordt in de nieuwe situatie een glazen inkijk/toegang.

foto's © paul kriele, 15 oktober 2008.


Rechts: Nogmaals -het interieur van- de vroegere zittingzaal of het scheikundelokaal uit de tijd van de lycea.

foto's © paul kriele, 15 oktober 2008.
Links: de binnenplaats met kijk op links het hoofdgebouw [directeurskamer] en rechts de plek waar de aanbouw van de bar, en  vroeger de toilletten en conciërgelokalen en tekenlokaal stond.

De vroegere filmzaal..

situatie eind juli voor de bouwvakvakantie

Na de schaft op het terras van het Bonte Palet gaan de werklui weer aan de slag.

foto's © paul kriele, 30 juli 2008/13.00 uurDe Muzerije staat voorlopig voor een verbouwing in de steigers. Medio 2010 is de oplevering van dit  8 miljoen [intussen 10 miljoen] kostende project.
foto © paul kriele, 16 juli 2008.
Maandag 14 juli 2008 zijn bouwvakkers met de sloop begonnen van met name de gebouwen op de binnenplaats van de Muzerije in de Hinthamerstraat.
In 2010 moet de vernieuwde muziekopleiding klaar zijn voor de heropening.

De eerste fase richt zich op de begane grond van dat hoofdgebouw. De huidige- danszaal en bar worden gesloopt. Door de overkapping te slopen komen alle pandjes rond die zaal individueel weer in beeld. Maar de oude dienstgebouwen westelijk van de binnenplaats gelegen, verdwijnen.

De multifunctionele zaal keert terug maar dan met een nieuw transparant dak dat boven de 2e verdieping wordt aangebracht. In deze nieuwe amusementshal is ook een nieuwe trap en toiletgroep voorzien. De bestaande trap rechts naast de hal verschuift in de richting van de pandjes langszij 'In de Boerenmouw'. Aan die zijde worden twee transparante doorsteken gemaakt die een inkijk geven in het gebouw.

Intern zal de historie van dit voormalig paleis [bisschop en Justitie] herkenbaarder worden. De gehoorzaal langszij ‘In de Boerenmouw’, voorheen grote toneel-en filmzaal, krijgt weer het authentieke aanzien.
De verbouwing van de Bank van Leening is een paar maanden eerder klaar dan verwacht. Daarom kon al voor de bouwvakvakantie met een schuifplan voor Hinthamerstraat 70 worden begonnen. Want de lessen moeten doorgaan, aldus voorzitter van de stichting Muzerije Carlo van de Water. Afronding van de totale verbouwing voor 8 miljoen euro -naar ontwerp van architect Hans van Heeswijk- staat gepland voor zomer 2010.
Zie pagina Muzerije www.bastionoranje.nl/index.php?pagina=nieuws&categorie=450&meer=1


Terug naar boven