Ingrijpende verbouwing Muzerije/ Bank van Lening

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-09-2005 De Muzerije [inklusief de Bank van Lening] aan de Hinthamerstraat [Schildersstraat] ondergaan vanaf volgend jaar een ingrijpende verbouwing van \ruim 8 miljoen euro. De meestal jongere tussengebouwtjes van de Muzerije worden gesloopt. Op die plekken komen nieuwe trappenhuizen en doorgangen. Het ‘oude’ bestaande trapportaal vervalt.
Intact blijven alle vijf historische panden langszij de Hinthamerstraat, evenals de twee grote zalen: de pleitzaal langszij ‘In de Boerenmouw’ en de rechtszaal langs de Binnendieze die opgesplitst wordt voor cursusdoeleinden. Daar komt ook weer het bruggetje terug voor aanvoer naar de keuken en voor het personeel.

De schetsen voor de Muzerije 
tussen de percelen in de nieuwe trappenhallen en doorgangen. Middenin een nieuwe pleinzaal/café.
* zie de uitleg
De toekomstige Bank van Lening is opgedeeld door nieuwe tussenvloeren.
In de kelder facilitairen zoals energie en fietsenhok.
Op de etages middenin de danszalen.

Tekeningen © Hans van Heeswijk architecten.
 

Centraal is door Hans van Heeswijk Architecten een nieuwe overdekt plein of ofwel feestzaal gepland, uitgerust met logia’s. Aan dat plein komt behalve een nieuw trappenhuis, ook een modern houten nieuwbouw voor keuken, sanitair en de technische installaties.
Cursussen die niets met geluid te maken hebben, verhuizen naar de achter - en binnenzijde van het complex. Meer visuele kunsten zijn aan de straatzijde gesitueerd.
De Muzerije zal een opleidingscentrum, een feestgebouw [op binnenplein] en een evenementencentrum worden, aldus de toelichting van directeur René Eijsman.
Hoe de verbouwing tijdens het cursusjaar 2006/2007 verloopt is nog onduidelijk. Wellicht komt eerst de Bank van Lening aan bod. Dat is de nieuwe locatie voor de dansopleidingen. Het meer dan een eeuw oude gebouw [1890] in de Schildersstraat zal tijdens een restauratietraject van binnen eerst gesloopt worden en vervolgens een nieuwe indeling krijgen met drie zalen [waarvan 2 kleinere op de 1e verdieping] en een nieuw dak. Daarop komen lichtkoepels die zolder en eerste etage transparanter maken en het gebouw van buitenaf haar functie laten zien. De kelders krijgen een facilitaire functie.
‘Huisvesting van de dans-en muziekopleidingen is een van de speerpunten van de gemeente, aldus wethouder Roderick van de Mortel in zijn inleiding op dit plan, waarvan hij hoopt dat de realisatie begin 2008 klaar is.

*Uitleg bovenstaande tekeningen: De Muzerije kent drie hoofdgebouwen: links vooraan de vijf historische panden rond de hoofdingang aan de Hinthamerstraat, rechts de pleitzaal [voormalige Justitie] helemaal achterin eveneens een voormalige rechtszaal. Deze drie gebouwen blijven staan. De kleine - tussen - gebouwtjes, evenals de studielokalen op de binnenplaats gaan tegen de grond.Het zijn e blauw/grijs gestreepte delen. Daarvoor in de plaats komen doorgangen en trappenhuizen. 
Middenin de tekening -ook blauw/grijs gestreept met poppetjes- wordt de nieuwe overdekte pleinzaal/feestzaal.
Hierboven rechts de Bank van Lening wordt omgebouwd tot opleidingsschool voor dans 0met drie zalen. Dat zijn de grote zaal [200 m²] voor studie en uitvoeringen op de bgg ofwel de beletage. Daaronder: de kelders voor facilitaire diensten en op de eerste etage twee kleinere zalen Aan beide zijde van de zalen komen kantoorruimten en studielokalen. Het geheel nieuwe dak krijgt transparante delen en twee vierkante koepels om het daglicht door te laten.
© paul kriele, www.bastion-oranje.nl


Terug naar boven