Jolande van Lith in gesprek met Vincent van Goghbewonderaars

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-01-2015 | Gewijzigd op: 30-01-2015
Kunstenaar Jolande van Lith is mede door haar beroep onderzoek gaan doen naar het leven en werk van Vincent van Gogh. Tevens betrok zij daarin wat liefhebbers van zijn werk beweegt. Door een studie psychologie raakte Van Lith ook meer geïntrigeerd door deze merkwaardige kunstenaar. Ze heeft door die drijfveer al tal van plaatsen bezocht en vele mensen ontmoet.
Zondagmiddag 25 januari 2015 ontving Van Lith op uitnodiging een 25-tal Van Gogh bewonderaars. Van Lith zoekt naar hun bindende factor en naar wat mensen beweegt.
Oud-docent aan het Koning Willem I-College
Ben van Os [aandachtsgebied psychiatrie],
was een van de 25 bezoekers, die zich
door Jolande van Lith lieten interviewen.


foto © paul kriele, 25 januari 2015.

In gesprek met Jolande van Lith over Vincent van Gogh
Een van de bezoekers noemt zich een ongeneeslijke kunstbeschouwer.
Bij deze Ben van Os sloeg in de 4eklas HBS – zoals hij noemt – de vonk over. Dat kwam door de leraar Nederlands die hem aanraadde naar De Slegte in Rotterdam te gaan. Het was Lockefeer, broer van de toenmalige hoofdredacteur vande Volkskrant. Hij gaf me een zet dat kunst veel indrukwekkender is dan politiek,' vertelt de in Vught woonachtige oud docent en kunstliefhebber.

'Het is 50 jaar geleden dat ik in het bijzonder geïnteresseerd raakte in Van Gogh, in onder meer zijn slordige mengsels, in de vraag waarom doen mensen wat ze doen en waarom zijn wij soms blij of soms boos?
Later ben ik docent geworden aan het Koning Willem I-College in het aandachtsgebied van de psychiatrie. Jolande is sociale psychologie gaan studeren. Ik heb voor de meer psychiatrische richting gekozen.
En nu gekoppeld aan kunstenaars... dat was de verbinding dat ik leerde dat de mens kan verbeelden. Dat doet de kunst beter dan wie of wat ook.
De kunst geeft geen antwoorden, die stelt goeie vragen. Dat maakt dat kust boeiend is. Daardoor ben ik me in Van Gogh gaan interesseren. Wat Van Gogh verbeeldt doet me sterk aan een borderliner denken.

Bij de gesprekken werd Jolande geassisteerd door Barbara de Roo.
Zie de site van Jolande van Lith  Haar onderzoeksproject heet 'In my search for Vincent I found YOU'.
Komende maand juli is Jolande van Lith artist-in-residence bij het Van Goghhuis in Zundert, waar ook een expositie van haar werken wordt opgezet. Haar gedachten en ervaringen over dit project zullen nog in een boek verschijnen.

Druk weekeind rond Sjef Rademakers
Ook voor Het Noordbrabants Museum is 2015 -125 jaar na zijn dood- een Van Goghjaar met tal van activiteiten, een omvangrijke expositie en specifieke ‘publieksevents’. Het weekeind van 24 en 25 januari 2015 was in het Museum extra druk mede door de aflopende expositie van de kunstcollectie van Sjef Rademakers.

Terug naar boven