Unieke lezing door wereldberoemde costumier Rien Bekkers

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-05-2015 | Gewijzigd op: 31-05-2015
Momenteel is er in Het Noordbrabants Museum een expositie te zien van kostuums, ontworpen door de in Amsterdam wonende, maar uit Vught afkomstige Rien Bekkers*. De Vughtenaar is met zijn spraakmakende kostuums meer in het buitenland dan in Nederland bekend hoewel hij al tal van exposities en design producties in Nederland heeft verzorgd.

Rien Bekkers, beroemd costumier met een expositie in Het Noordbrabants Museum

Op deze expositie getiteld 'Dromen van Shakespeare' zijn de ontwerpen op schaal  2:3 gebracht omdat op ware grootte de objecten te omvangrijk worden. Het is niet zozeer het formaat maar de keuze van de stoffen, de vaak historische inslag en de kontekst met de productie die deze ontwerpen zo bijzonder maken.Ook laat Bekkers zich leiden door de karakters van de personen die in die producties spelen. 

Zondag 31 mei 2015 was er  een persoonlijke presentatie van Rien Bekkers voor 'Het Genootschap van Terrasgasten'. Dat is een select groepje Bossche zakenmensen die Het Noordbrabants Museum steunen met de aankleding van tuin en terras. Jaarlijks houden zijn in de tuin van het museum, dat een van de meest populaire terrassen van de stad heeft, aldus bestuurslid Ton Nelissen, een ontmoeting met een cultureel tintje en een culinair accent, dat verzorgd wordt door Maison van den Boer. Gastheer en vrouw  zijn Charles en Els de Mooij.

Enkele voorbeelden van Kostuumontwerpen van Rien Bekkers

Jurk uit Britannica van Rien Bekkers Racine uit Britannica met hoofddeksel van Rien Bekkers. 

Op de foto's is het helaas niet te zien, maar er zit soms veel priegelwerk in het maken van de kleding en de hoofddeksels. Er wordt vaak gewerkt met miniscule knoopjes, edelstenen of spiegeltjes. Dat maakt het werk zo omvangrijk en vergt ook veel tijd. Soms duurt die productielijn voor een uitvoering zelfs een jaar.
Dan spreken we nog niet over de voorbereidingen, zoals de studie, schetsen maken en het zoeken naar stoffen en dergelijke.
 
Dark Lady uit Sonnetten van Shakespeare.

Voor een bepaalde productie heeft Dekkers naar stoffen gezocht zoals een keer op Bali in Indonesië. Daar liet hij dan ook in ateliers de door hem ontworpen kostuums voor een 'billijke' prijs maken. 
Het werk, de energie en de tijd die er in gaat zitten verklaart Dekkers met 'de liefde voor het vak'.

-Boven: Kostuums van Elekrta voor Sophocles.
-Rechts boven:  Kostuum uit Shakespeare.
-Rechts Dark Lady Sonetten van Shakespeare.


CV van costumier Rien Bekkers [*Vught 1950] 
1967-1972 studie aan de Teken Akademie Tilburg
1972-1976 studie Mode design aan de Rietveld Akademie  Amsterdam
Dekkers begon als assistent kostuumontwerper van Dagmar Schauberger bij het RO-Theater in  Rotterdam. Daar werkte Bekkers samen met de productie directie : Franz Marijnen, Jerome Savary, Manfred Karge en Mathias Langhoff en Klaus Pohl.

Vanaf 1980 werkt Dekkers als zelfstandig kostuumontwerper voor gesubsidieerde muziek-, theater-en toneelgroepen in Nederland, België en Duitsland.
Dekkers leverde kostuumontwerpen aan 150 theater-, ballet-, en/ of operaproducties.
Voor de Toneelgroep Amsterdam, olv  Gerardjan Rijnders waren dat onder meer Hamlet /Shakespeare, Andromaque / Racine Penthesilea /von Kleist en Klaagliederen  
Maar nog meer internationaal getint zijn Dekkers' artistieke bijdragen aan  tal van culturele producties. 

In 2005 verzorgde hij een solo expositie in het Rijksmuseum Twente.
In dat jaar werd hij ook  door koningin Beatrix onderscheiden 
In 2006 was er een expositie in het Amsterdamse Theater  Instituut.
In  september 2009  presenteerde Dekkers in Seoul en in Zuid Korea [Wereld Design tentoonstelling  zijn nieuwe werk gebaseerd op de Shakespeareperiode. 

Vanaf 1999 is Rien Bekkers docent kostuumontwerp aan de Kunst Akademie van Maastricht.

Voor zijn werk oriënteert Dekkers zich in vaak Oosterse en Afrikaanse landen en zoekt hij materiaal bijv. op het Waterloopplein of struint hij de Albert Cuypmarkt af. Terug naar boven