Grootste Jheronimus Bosch-tentoonstelling ooit

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-06-2015 | Gewijzigd op: 23-06-2015
In februari 2016 komen er 20 schilderijen en nog eens 19 originele- van Jeroen Bosch afkomstige werken- naar Den Bosch. De grote internationale expositie in  Het Noordbrabants Museum duurt  van 13 februari t/m  8 mei 2016
 en heet 'Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie'. Dat meldt vanmorgen  [23062015] Charles de Mooij, directeur van het museum.  

Uitzonderlijk aantal bruiklenen

De tientallen bruiklenen komen van vooraanstaande musea uit de hele wereld, waaronder het Museo Nacional del Prado (Madrid), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Gallerie dell'Accademia/Palazzo Grimani (Venetië) en Metropolitan Museum (New York).

Onder de bruiklenen bevinden zich werken als de Keisnijding en de Verzoeking van de heilige Antonius (Museo Nacional del Prado, Madrid), het Narrenschip (Musée du Louvre, Parijs), de Dood en de vrek (National Gallery of Art, Washington) en het Heremieten-drieluik (Gallerie dell'Accademia, Venetië). Het uitzonderlijk grote aantal bruiklenen aan de expositie biedt bezoekers de unieke gelegenheid de revolutionaire en fantasierijke beeldtaal van Jheronimus Bosch uitgebreid te bestuderen.

   

Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum: 'Jheronimus Bosch is de belangrijkste en meest oorspronkelijke middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht. Het is fantastisch dat in 2016 het overgrote deel van zijn oeuvre in zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch te zien zal zijn. Geweldig ook dat een nieuwe generatie kennis kan maken met dit in alle opzichten unieke werk.”

zie ook JeroenBosch voor het programma van JB-jaar 2016.