‘De hooiwagen’ van Jeroen Bosch terug in Nederland

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-08-2015 Met de grote Jeroen Boschtentoonstelling komend voorjaar 2016 komt ook de Hooiwagen, een topstuk uit het Prado, naar Den Bosch.  Dit drieluik gaat eerst naar Boymans van Beuningen in Rotterdam [10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016] en vanaf  13 februari 2016 is het met nog 19 andere Boschwerken in Het Noordbrabants Museum te zien.

De Hooiwagen van
Museo Nacional del Prado in Madrid.


De expositie in Rotterdam in Museum Boijmans Van Beuningen [van 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016] heet ‘De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel’. 


DeHooiwagen is een van de topstukken van Museo Nacional del Prado in Madrid. De Spaanse koning Filips II was een groot Bosch-verzamelaar en kocht in 1570 dit drieluik voor zijn privéverzameling. Het kunstwerk verliet Spanje niet eerder en komt in een uitstekende staat, nadat het enkele jaren geleden werd gerestaureerd, naar Nederland. Op het schilderij is een stoet mensen afgebeeld die achter een hooiwagen, een metafoor voor materialisme, aanloopt. Regelrecht de hel in. Op de voorgrond zijn middeleeuwse taferelen te zien met dronken monniken, tandentrekkers, vrolijke muzikanten en toekomst voorspellende zigeuners. Een verliefd paar zit bovenop de hooiwagen, met aan weerszijden een engel en een duiveltje: bestaande en nieuwe tradities komen samen.

'De ontdekking van het dagelijks leven - van Bosch tot Bruegel'  in Museum Boijmans Van Beuningen – 10 oktober 2015 t/m 17 januari 2016