Expositie Brabants Museum: wel en geen werken van Jeroen Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-10-2015 | Gewijzigd op: 31-10-2015
Bericht  vanb 31-10-2015: Twee, onterecht aan Bosch toegeschreven, werken op expositie in 2016 in Het Noordbrabants Museum.
Matthijs Ilsink van BRCP zegt dat twee schilderijen niet van de hand van Jeroen Bosch zelf zijn.
Uit het onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) blijkt dat de 'Kruisdraging van Christus' [Museum voor Schone Kunsten /Gent] en  de 'Zeven Hoofdzonden' [ Prado Museum/ Madrid] waarschijnlijk geschilderd zijn door leden van het atelier van de familie Van Aken. Dat melden de media vandaag. Ook in Nieuwsuuur op zaterdagavond.

Bericht van  29-10-2015 20 schilderijen en 19 tekeningen van Jeroen Bosch
Het Noordbrabants Museum presenteert van voorjaar 2016 de internationale tentoonstelling “Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie”. De overzichtstentoonstelling is gebaseerd op het wereldwijde 'Bosch Research & Conservation Project', [BRCP] ,dat naar twaalf werk van Bosch is gedaan. Het museum kan bogen op het exklusieve feit nooit eerder op een expositie zoveel Bosch' werken bijeen te hebben.


Internationale topstukken
De tientallen bruiklenen komen wereldwijd binnen:
-De Hooiwagen [Museo Nacional del Prado, Madrid]
-Het Narrenschip [Museìe du Louvre, Parij),
-4 werken van de Visioenen van het hiernamaals van Gallerie dell'Accademia/Palazzo Grimani uit Venetie
-meesterwerken uit Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en Metropolitan Museum (New York).

De resultaten van het onderzoeksproject [ BRCP] verschijnen in een tweedelige monografie [1.000 pagina's] over Jheronimus Bosch: te weten een oeuvrecatalogus en technische studie. Daarnaast komt er ook een publiekscatalogus en een gebruiksvriendelijke website op de markt.

Naast de circa 20 schilderijen en 19 tekeningen van Bosch zullen 7 panelen uit zijn werkplaats en/of van belangrijke navolgers getoond worden. Nog eens 70 kunstwerken tonen de context van deze middeleeuwse kunst uit de 15de en 16de eeuw.
Thematische indeling van de tentoonstelling
De expositie is thematisch ingedeeld:
-Levenspelgrimage
-Bosch in ’s Hertogenbosch
-Het leven van Christus
-Bosch als tekenaar
-Heiligen en Het einde der tijden