Omroep Llink vecht mee voor bomenbehoud museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-03-2009 | Gewijzigd op: 26-03-2009
De flyer met de bedreigde 40 meter hoge en 150 jaar oude kastanje in de Museumtuin, die de stichting Boom en Bos uitdeelde tijdens de tv-opnamen van omroep Llink.

Vandaag -donderdag 26 maart 2009 -maakte Omroep Llink opnamen in en rond het Noordbrabants Museum. Daarmee steunen ze de Bossche Stichting 'Boom en Bosch'. Die stichting olv voorzitter Helmus Boons vecht voor behoud van bomen, met name die in de tuin van het Noordbrabants Museum staan en die vanwege de nieuwbouw en uitbreiding genomineerd staan om gekapt of verplaatst te worden. Met name de 150 jaar oude paardenkastanje achterin de museumtuin bij de Mortel, gaat het loodje leggen, als de politici niet tot inkeer komen. Hoewel wethouder Snijders zei, dat met dit protest de Bomenstichting* te laat is..'. 
Voorzitter Boons houdt aan, daarin gesteund door onder meer Frank Donders, Arie Bijl en Marianne Engel van de stichiting. Ook de  landelijke bomenstichting toonde sympathie voor de actie van 'Boom en Bos' in de persoon van Edwin Koot.
*Er bestaat ook nog een landelijke stichting Boom en Bos.

'Helmus Boons: 'Het is nooit te laat, dat hangt van de plannenmakers, de architect en de politiek af. Welk belang telt het zwaarst?'. Programmamaker van Llink Bas Westerweel: 'Vaak zie je dat iemand [een burgemeester, of wethouder of president, zoals in Frankrijk] een gebouw wil nalaten .. ter meerdere roem van zichzelf. In ons programma willen we  inzichtelijk maken hoe de mensen met belangen tegenover elkaar staan.'
 
Het opnameteam van Omroep LLink  met de voorzitter van 'Boom en Bosch' Helmus Boons, die onverminderd strijd voert voor het bomenbehoud.
foto's © paul kriele, 26 maart 2009. 
Links in leren jack en blauwe jeans: Bas Westerweel [x Babette van Veen]  en schoonzoon van Herman van Veen, heeft enige tijd in Den Bosch gewoond. Westerweel is weg van deze stad:  'Daar heerst eens atmosfeer, een betrokkenheid die me aanspreekt en waar ik weg van ben.'
Vrijdag 3 april 2009 zijn de opnamen over de aantasting van het groen in en om het Noordbrabants Museum te zien.

Er passeerde, ondanks de maartse buien, veel publiek op het voorplein van het Noordbrabants Museum, waar een deel van de opnamen, die vrijdagavond 3 april 2009 worden uitgezonden, plaatsvonden. Alle voorbijgangers kregen een protestflyer met de bedreigde 40 meter hoge paardenkastanje uitgereikt. Dat gaf een plaatje dat het goed doet voor de filmopnamen. 
Maar de verantwoordelijke heren van de provincie [Wil Ummels projectleider Museumkwartier], en van de gemeente [wethouder Weterings], en van het museum [directeur De Mooij] en zelfs van de politiek lieten het afweten. 'De een durft niet vanwege zijn 'baas', de ander mag niet laten blijken dat zijn partij verdeeld is én kan de wethouder niet afvallen..,' aldus Boons.Ummels zou een spreekverbod zijn opgelegd. [ helmusboons@versatel.nl ]


Terug naar boven