Noordbrabantsmuseum: De jaren Tachtig dichtbij in de herinnering

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-06-2017 | Gewijzigd op: 02-06-2017

Het Noordbrabants Museum laat de komende maanden de jaren tachtig zien van sport tot media en van politiek tot amusement, geluid en film. De enorm veelzijdig- op thema’s opgebouwde  tentoonstelling moet wel bij de jeugd vanaf 30 jaar herinneringen oproepen, ook al lijkt die tijd historisch gezien zo ver weg. Beelden vaen en Giromaat  interactieve spellen [kangeroo stick, de skippybal of de hometrainer],  tv-beelden van reclames [Pietje vitamientje  of de eerst Frits Spits en Kooten en de Bie, Sonja Barend]  ze komen allemaal langs.

 


-Links: Conservator Ad van Pinxteren [wit overhemd]
gaf een toelichting voor de pers op vrijdagmorgen 2 juni 2017. Op het spandoek staat 'Doemdenkers en positivo's.


-Onder staand voor de foto van het pausbezoek van Johannes Paulus II in mei1985 met naast hem mgr Jan ter Schure .Dat bezoek maar ook Ter Schure riepen veel protesten op
.

-Links onder de mode  uit de jaren 80 is vertegenwoordigd in de tuingalerij. 

foto's © paul kriele, 2 juni 2017.
,...............................................................................................................
 

Conservator Ad vanPinxteren,  die toelicht dat deze cultuur-historische tentoonstelling  volgt in  de lijn van Knus, Wauw-de jaren 70 en ‘Grote Gezinnen XXL’, gaf er de titel aan ‘Doemdenkers en positivo’s’. Dat komt omdat de jaren tachtig begonnen met een crisis [bezuinigingen]  en eindigde na De Koude Oorlog met een vriendschapssluiting  tussen de presidenten Ronald Reagan en Gorbatsjov en het afbreken van de Berlijnse Muur. Maar ook stond Nederland bekend om zijn kampioenschappen op het ijs [Yvonne van Gennip] en op het voetbalveld [PSV Champions Leage in Stuttgart]en het Europees kampioenschap voetbal in 1988. 

Ook politiek was het een belangrijke periode. Er heerste  een grote werkloosheid. Op velerlei plaatsen klonken protesten onder meer tegen het huwelijk van Beatrix en Claus, of tegen de kernbewapening met 3,5 miljoen handtekeningen. Studenten stonden op de barricades met hun kraakacties.

Van Pinxteren zegt dat het leek of de jaren tachtig saai waren en weinig hebben betekend, maar in  die tijd is de grondslag gelegd  qua mode of muziek, de techniek [mobieltjes/computers/ruimtevaart] of wat ook, waar we nu nog de effecten van beleven. 

   
   Links boven: Techiniek zoals de computer
en de mobieltjes doen hun  intrede.
-Boven. De trends in de muziek
of de inrichting van een tienerkamer [rechts] .

foto's © paul kriele, 2 juni 2017.

Kortom iedereen heeft zo zijn/haar herinneringen aan,  of een reflexie op die periode.  ‘De jaren 80’ is een beleven want op elke plek is wel een knop  of camera waar  beeld of een spel achter zit.  

In een catalogus van de auteur Ad Rooms kan men alles nog een beleven en nazien. 

  .............................. 
-Boven:  De sport is ook sterk vertegenwoordigd met o.a.schaatsen [ook interactief]  [r-boven] of de Champignons Leage in welke competitie
PSV op 25 mei 1988 in Stuttgart de beker won. 

'De jaren tachtig' eindigt met vriendschap
tussen Oost en West en de afbraak van de
BerlijnseMuur met deze Trabant als Oost-Duits symbool


foto's © paul kriele, 2 juni 2017.
........................................................................................................
 


Terug naar boven