Unieke animatiefilm over Vincent van Gogh naar Brabants museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-06-2017 | Gewijzigd op: 14-06-2017
 In Het Noordbrabants Museum is komend najaar Loving Vincent: de tentoonstelling te zien over de spraakmakende  geschilderde animatiefilm over Vincent van Gogh (1853-1890). Loving Vincent beleefde op 13 juni 2017 op het animatiefilmfestival van Annecy zijn wereldpremière.
Voor de expositie komen de 70 mooiste schilderijen die voor deze film zijn gemaakt naar het 'Bossche' museum.. Het is de eerste en voorlopig enige plaats ter wereld waar een unieke expositie wordt gewijd aan deze opmerkelijke productie rond Van Gogh.

De animatiefilm Loving Vincent is gemaakt op basis van 120 schilderijen van Van Gogh.   125 kunstenaars hebben daarvan beelden gemaakt. Hierbij gebruikten ze een vergelijkbare techniek als Van Gogh. Het kostte de makers, Hugh Welchman en Dorota Kobiela van Breakthru Productions, in totaal vier jaar tijd om de film te realiseren. Alle frames van de 94 minuten durende film zijn met de hand geschilderd. In totaal gaat het om zo'n 65.000 schilderijen; per seconde komen er twaalf doeken voorbij.

Naast de 70 mooiste werken die in de film zijn gebruikt, zijn er verschillende beeldfragmenten en presentaties die laten zien hoe de schilderijen tot leven worden gebracht. Ook komt er een tijdlijn en een ‘greenscreen’ waarmee de bezoeker zelf in een schilderij van Van Gogh kan stappen. Bezoekers komen via de expositie meer te weten over Vincent van Gogh en het unieke maakproces van de film.