Jaarprogram Brabants museum met o.a. Jan Sluijters & Jeroen Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-01-2018 | Gewijzigd op: 22-01-2018

Het Noord Brabants Museum heeft een bijzonder jaar achter de rug. In 2017 waren er al bijna 50.000 bezoekers meer [225.000 ipv 160.000] dan was verwacht.

Dat maakte Geertje Jacobs in een welkom bekend op de ontmoeting van ‘Vrienden van het Museum’ zondagmiddag 21 januari 2018 in de Statenzaal van het museum, waar het tot verbazing van de gastheren/vrouwen nog nooit op een dergelijke ontmoeting zo druk was geweest.

Na een welkom en toelichting op het programma van ‘De Vrienden’ door de resp. bestuursleden  Geert Jan van Schijndel en Wim Kiviets gaf 

Geertje Jacobs, hoofd  Collectie en Presentatie en Educatie,in een duidelijke en bondige verhaal een terugblik op 2017. Maar nog interessanter was haar vooruitblik op 2018.

...................
-Rechts Twee afbeeldingen datertend uit de
tijd van Jeroen Bosch, een altaarstuk van
Adriaen van Wesel en de  wapens van leden van
de Zwanebbroeders o.a. van Jheronimus
Bosch wiens naam rechts onderaan van de foto staat.
 

foto's © noordbrabants musuem.
.......................................................................................................

Dat jaarprogramma bevat onder meer de op 18 februari 2018 te openen tentoonstelling ‘Geloven in Vriendschap’  van de 700-jarige Zwanenbroeders en een heel bijzondere tentoonstelling van de grote Zwiterse kunstverzamelaar Sigg met ‘A Chinese journey’ [expositie vanaf 7 maart die loopt over alle zalen].

In het najaar [vanaf 17 november] een expositie van Jan Sluijters getiteld ‘De Wilde Jaren’. Deze expo gaat over Sluijters tijd in Parijs waar hij via vrienden aldaar  kennis neemt van nieuwe avant-gardestromingen in de schilderkunst.

Jeroen Bosch

De tentoonstelling ‘Dichter bij Bosch’ heeft als titel ‘De aanbidding der Koningen [vanaf 1 december 2018] . Jacobs: Een expositie over Jeroen Bosch  past in onze taak het werk van bijv.  Jeroen Bosch verder te onderzoeken Bosch behoort in onze collectie -naast Van Gogh en Jan Sluijters- tot de vier Brabantse kernkunstenaars.

 

En daar tussen door loopt er nog een tentoonstelling met werk van Kamagurka [vanaf 8 juli], komisch getiteld ‘Kamagurkistan’.

Na deze toelichtingen gingen ‘De Vrienden’ groepsgewijs olv een deskundige gids/conservator door het museum.  Na afloop van het kunstzinnige deel was er in de  Oranjegalerij een spirituele ontmoeting met een drankje en een hapje.Terug naar boven