Noordbrabants Museum koopt 'Zittend naakt' van Jan Sluijters

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-03-2019 | Gewijzigd op: 21-03-2019
 
Thumbnail Het door Het Noordbrabants Museum aangekocht
werk van Jan Sluijters 'Zittend naakt' van 1910.

© het noordbrabants museum, maart 2019.

Op de kunstbeurs TEFAF heeft Het Noordbrabants Museum afgelopen week een vroeg schilderij van Jan Sluijters (1881-1957) verworven. Het betreft het schilderij Zittend naakt, een kleurrijk naakt uit 1910 waarvoor zijn geliefde Greet van Cooten model stond. Het werk vormt een belangrijke aanvulling op de grote collectie die het museum van de Brabantse kunstenaar bezit. Een naakt uit deze periode in eigen collectie ontbrak. Het schilderij is vanaf vrijdag 22 maart 2019 te bewonderen in de permanente collectie van het museum. De succesvolle tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren is nog tot en met 7 april te zien.

Unieke kans
Het museum verwierf het schilderij uit particulier bezit via Kunsthandel Jacques Fijnaut B.V., voor een bedrag van € 275.000,-. Sinds de jaren tachtig is het werk niet meer voor het publiek te zien geweest. Oorspronkelijk heeft het doek toebehoord aan de bekende verzamelaar J.F.S. Esser, die bevriend was met Sluijters. Directeur Charles de Mooij over de aankoop:
“Het was een unieke kans om dit werk dat tientallen jaren in privébezit is geweest, te kunnen aankopen op TEFAF. De timing van de aankoop kon niet beter: we hebben op dit moment een heel succesvolle Sluijters tentoonstelling die al meer dan 125.000 bezoekers trok.”
 
Een ander zittend naakt dat in het najaar van 2018 door Het Noordbrabants Museum  werd getoond.