Visuele glasinloodramen St Jan nu als video in NbM

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-05-2009 | Gewijzigd op: 27-05-2009
De verleiding van Adam door Eva  in een videoprojectie 'In den Beginne' was vorig jaar te zien in de nissen weerszijden van de luipoort van de St.Jan.. Tot 23 augustus 2009 als video te zien in het Noordbrabants Museum.

Het Noordbrabants Museum laat zien hoe Eva Adam verleidt. Dat gebeurt in de videoprojectie 'In den Beginne' van Jeroen Kooijmans. Die was ihkv het Erfgoedjaar aan weerszijden van de luipoort van de St. Jan [luipoort] te zien.
Door aankoop kan men in het Noordbrabants Museum deze spraakmakende - voor museumpresentatie aangepaste -videoprojectie tot en met  23 augustus 2009 zien.

Beeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans [*Schijndel, 1967], die in 1988 de NPS Cultuurpijs won, maakte vorig jaar, als vervolg op de succesvolle tentoonstelling The fish pond song in het SM’s, twee projecties op de blinde nissen naast de ingang van de Bossche Sint-Janskathedraal. 
Voor de voorstelling is het scheppingsverhaal van Adam en Eva als uitgangspunt genomen. In de landelijke omgeving van ’s-Hertogenbosch wordt Adam door Eva verleid om van de appel te eten, waarna ze uit het paradijs worden verdreven. Het verhaal is verbeeld zoals gangbaar is in de Middeleeuwse traditie van glas-in-loodramen, met Adam en Eva als iconen en kleurrijke bloemen en vogels als decoratieve elementen.

Naast 'In den Beginne' heeft het NB-Museum ook Kooijmans’ videowerk Fata Morgana uit 2006 aangekocht. Een Nederlands landschap met kerktoren verandert - na een betoverend natuurverschijnsel - in een Nederlands landschap met moskee.