Jeroen Bosch in nieuwe canon van Nederland

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-06-2020 | Gewijzigd op: 27-10-2020
In de op 22 juni 2020 gepresenteerde nieuwe Canon van Nederland komt, naast de in Den Bosch geboren Jheronimus Bosch, ook  Maria van Bourgondië voor.  Naast Bosch [* 2 oktober 1453, overlijdensdatum onbekend, zou in 1516 zijn..] als wereld  beroemde schilder, werd door het huwelijk van Maria van Bourgondië met keizer Maximiliaan van Oostenrijk, 's-Hertogenbosch bij het Habsburgse rijk geschaard. Het museum besteedt eind 2023 met een tentoonstelling aandacht aan het aspect Bourgondië en het Bourgondische rijk. 
......... Jeroen Bosch.
tekening © jan bouman,1948.

Het Noordbrabants Museum vestigde in 2016 internationaal de aandacht op Jheronimus Bosch met de succesvolle tentoonstelling 'Jheronimus Bosch -Visioenen van een genie'. Jeroen Bosch  woonde aanvankelijk in het ouderlijk huis op Markt 29 [De Kleine Winst] en later na zijn huwelijk met Aleid van de Meervenne op Markt 61 [voorheen Invito, nu kledingzaak Levi Strauss]. Daar was zijn atelier in een periode [15e eeuw] waarin de stad een economische bloei doormaakte.

Onder zijn opdrachtgevers bevonden zich vorsten, waaronder Filips de Schone. Deze Filips was de zoon van Maria van Bourgondië, ook een nieuwe toevoeging aan de canon. Zij is één van de zeven vrouwen op de lijst. De laatste canon dateerde van 2006 en bood slechts plaats aan drie vrouwen.

Dat Maria van Bourgondië niet enkel werd toegevoegd om de canon meer inclusief maken blijkt uit haar bijzondere levensverhaal. Zij is een schakel tussen twee belangrijke tijdperken en een kleurrijke periode in de geschiedenis van West-Europa: de tijd van de Bourgondiërs en de Habsburgers. 
Het boek van Bart van Loo 'De Bourgondiërs, aartsvaders van de Lage Landen' vormde de aanzet tot die tentoonstelling [ als E-book verkrijgbaar].