Herdenkingsmomenten van twee grote Bossche culturele instellingen

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-11-2022 | Gewijzigd op: 20-11-2022
Het Noordbrabants Museum zit al 35 jaar op de locatie Verwersstraat 41.  Het museum -toen onder leiding van Margriet van Boven- komt vanauit de Bethaniëstraat, waar ze in de oude Jacobkerk tientallen jaren was gevestigd met als hoogtepunt de in 1967 door Ton Frenken opgezette Jeroen Boschtentoonstelling.
Het museum is voortgekomen uit het Provinciaal Genootschap van 1837*.
Directeur Margriet vanBoven wist via commissaris van de toenmalige Commissaris van de Koninginin een 'onder onsje' te bewerkstelligen dat het Gouvernemenstpaleis in de Verwerrstraat aan het Branbants Museum werd toetbedeeld. Alzo geschiedde in 1988. Daarmee ging voor Dries van Agt, als Commissaris der Koningin zijnde, een riante woonverlbijf voor zijn neus voorbij en 'vluchtte' hij enige jaren daarna als Europees commissaris naar Japan.. ..

Penning geslagen bij het honderdjarig bestaan in 1937.
-------------------------------
Het Noordbrabants Museum is op papier in1980 ontstaan bij een stichtingsbesluit,  geïnitieerd door de provincie vanuit vanuit het Provincaal Genootschap. Dat dateert van 1837.De collectie is aanvankelijk opgebouwd uit de kunstcollecties van mr. A. F. O Sasse van IJselt [prenten] en die van Karel Azijnman. Het was gehuisvest aan de Papenhulst. Het  initiatief werd ondersteund door Eerste Kamerlid H.Palier en dr. C.R.Hermans.en de predikant C. W. Pape. Na een schenking van Pape jr. kon de oude Jacobkerk in de Bethaniëstraat in 1922 worden aangekocht waar zich - na een verbouwing - de bibliotheek en het museum  werden gevestigd.
Tijdens de Bossche Zomer van 2021: op het terras op het museumplein..
foto © henk van esch, 10 mei 2021.

Het Brabants Orkest
Cultuur is altijd toch een zwak punt geweest binnen de Bossche politiek en ook binnen het College van B&W. Dat is nog zo. Zo deed zich 30 jaar geleden de aderelating voor met het verhuizen van Het Brabants Orkest naar Eindhoven. De technologische hoofdtstad van Brabant had [en heeft nog..] met het Muziegebouw wel een volwaardige concertzaal. Den Bosch dreutelde met de bouw van een nieuw -ook op muziekgebied gepoutilleerd - theater. Er was zelfs even sprake van een ondergronds theater, waar Jac Stienstra aan mee wilde betalen. Maar 'de kerk' stak daar een stokje voor.

De actuele geschiedenis naar de nieuwbouw van een theater aan de Parade is redelijk bekend..
...
foto's  © paul kriele,15 juni en 19 september 2022.
.

Terug naar boven