NbM: bomenkap in museumtuin vanmorgen begonnen

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-12-2009 | Gewijzigd op: 19-12-2009
Hieronder:  ook de bomenkap in Beurdsestraat gestart
Vanmorgen - donderdag 17 december 2009 - is  Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout met de kap van enkele stevige bomen in de museumtuin begonnen. Ook de grote rij historische hulst langszij de Mortelsteeg moest het ontgelden. Daar staat ook de Orangerie die ook nog gesloopt gaat worden voor de nieuwbouw SM's die per 1 juli 2010 staat gepland.
De boomstammen werden kort na het middaguur afgevoerd naar Udenhout.

Donderdagmorgen 17 december 2009 begon boomrooierij Weijtmans uit Udenhout met het kappen en afvoeren van enkele zware bomen in de museumtuin van het Noordbrabants Museum [r.]. Ook de rij hulst moest het ontgelden [l].

foto's © paul kriele, 17 december 2009/14.00 uur.

 

De kap was nodig, zoals wethouder Geert Snijders het gisteren in de raadsvergadering verwoordde, om in januari 2010 archeologisch onderzoek mogelijk te maken. Daarvoor hoeven niet alle te kappen bomen nu al weg. De 40 meter hoge paardenkastanje staat nog fier overeind lopende een beroepsprocedure.

Beurdsestraat bomen weg
Boomrooijerij Weijtmans begon ook al vrijdag 18 december 2009 met het kappen van bomen langszij de Beurdsestraat. Zicht op de Mortelkazerne en de flats aan de Zuidwal.
foto's © paul kriele, 17 december 2009/14.00 uur.

Momenteel 17,18 en 19 december 2009 en nog twee dagen in de kerstweek zijn Ingrid Cleijne, Innen van Kerkhoven en Rooske Eerden de binnenplaats van het voormalige postkantoor in de Kerkstraat aan het opengraven.
De percelen, o.a. achter restaurant Zoete Lief en ook de andere die haaks op de Kerkstraat staan, zijn tamelijk diep en reiken zelfs tot aan de achtererven van de panden in de Lange Putstraat.
In een diepe kuil met, van boven af gezien, eerst wit opgehoogd zand en daaronder een zwarte laag aarde hebben ze twee flinke beerputten opengeled. Daar komt wat afval uit. De zwarte aarde duidt op de tuinen van de percelen uit de 15e eeuw, aldus Ingrid Cleijne.
In de grond zit veel botafval en scherven en merkwaardig ook relatief veel mosselschelpen die duiden op etensresten.
Maar bijzondere dingen zijn er nog niet gevonden. De grond is ook erg verstoord.

Terug naar boven