Subtiele opgravingen in NB-Museumtuin

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-01-2010 | Gewijzigd op: 18-02-2010
donderdag 21 januari 2010
Onder leiding van archeoloog René van de Mark zijn Sjaak Mooren, Inne Kerkhoven en Dick Meulendijk het terrein aan de achterk van het voormalige Rijksarchief in de Waterstraat aan het afgraven. Omdat er juist daar geen bebouwing komt gaan ze niet echt diep de grond in.
Er zijn al wel wat vloeren te zien, een opgegraven aspot en enkel schouwen. De funderingen, die ernstig zijn verstoord, is veela 17e eeuws. De afmetingne op het perceel geven nog geen houvast om conclusies te trekken, zegt Sjaak Mooren. Maar we zijn hier nog wel even bezig...

Het terrein van de voormalige parkeerplaats aan de Mortelsteeg met rode plavuizen van veelal 17e eeuwse bebouwing.
Op de bovenste foto's loopt rechts een brandmuur met aan weerskanten een schouw.

foto's © paul kriele, 21 januari 2010.


Mooren vertelt dat het om minimaal drie gebouwen gaat. Tegen het oude Rijskarchief is nog een silhouet van een aanbouw te zien.
bericht maandag 18 januari 2010
Tegelijk met de boomdeskundigen begonnen maandag 18 januari 2010  de archeologen van BAAC, Sjaak Mooren en René van de Mark met archeologisch onderzoek onder het voormalige parkeerterrein aan de Mortel. Daar is wel een erf met vage vlakindeling zichtbaar, maar tot nu toe is er nog weinig spectaculairs in het zicht gekomen. 

Archeologie en bomenaanpak gaan hand in hand. Dit is het binnenparkeerterrein in de Mortelsteeg tbv de voormalige Griffie en Archiefgebouwen in de Waterstraat die tijdelijk verhuurd zijn BAAC-leden Sjaak Mooren en René van de Mark zijn het terrein aan het inmeten.
Tegelijk worden de reeds uitgegraven bomen door Van Helvoirt Groenprojekten geïnspecteerd voor vervoer naar elders. foto's © paul kriele, 20 januari 2010.


 In de Mortelsteege is de achtergevel van de voormalige synagoge, tegenwoordig Toonzaal, beter in het zicht gekomen. Dit [l. en r.]  is lange tijd een binnen- parkeerplaatsje geweest.
foto's © paul kriele, 20 janauri 2010.

Overzicht van het terrein- de museumtuin- vanaf de Mortelkazerne.
Dit is een tussenpleintje waar langs [in het linker gebouw] straks het bezoekersrestaurant is gesitueerd. Deze gebouwen staan in de Waterstraat en zijn bestemd als kantoren en voor het Erfgoedhuis.
Terug naar boven