Museumtuin: Keuken van patersJezu´eten blootgelegd

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-02-2010 | Gewijzigd op: 18-02-2010
De archeologen van de BAAC hebben hun opgravingswerk langszij de Mortel [tuin Noordbrabants Museum] en langszij de Beurdsestraat  hervat. Voor hen was deze week 4° boven nul al weer veel beter dan de vorstperiode van de afgelopen
weken.
Langs de Mortel, waar het nieuwe SM's komt,  is - na de ziekenkamer en de paardenstallen- nu ook de funderingen van de keuken van het Jezuïetenklooster in het zicht  gekomen.
Kaart rechts uit 1629 ten tijde van het Jezuietenklooster dat door de inname van de stad door Frederik Hendrik zijn kloosterbestemming rond 1640 verloor. De functies van de gebouwen en kamers zijn in het latijn ingevuld.

<<< Op de hoogte van de pijltjes stroomt de Binnendieze vanuit de synagoge/Toonzaal [rechts niet zichtbaar] de museumtuin in onder de naam Hellegat.
In de vakjes daaronder waren de keuken en de ziekenkamer en daarboven de paardenstallen gelegen.
Rechter foto: De loop van de Binnendieze, nu een kwart slag gedraaid tov de plattegrond, die hier  het Hellegat wordt genoemd.
Rechts op de foto de keuken van de paters. Links vooraan een keldertje,

 
Zicht op het terrein vanaf het Noorden gezien. Links achter staat de Mortelkazerne. Rechts het KPN-gebouw dat verdwijnt. Het grijze gebogen beton is de overkapping van het Binnendiezegewelf. Het terrein vanaf het Zuiden gezien. Links achter de synagoge/Toonzaal. Rechts de achterzijde van de panden in de Watertstraat.
foto's © paul kriele, 18 februari 2010.


Terug naar boven