Opening met boek over particuliere kunst

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-05-2010 | Gewijzigd op: 22-05-2010


De omslag van de catalogus die vrijdagmiddag door museumdirecteur Charles de Mooij aangeboden werd aan de Commissaris der Koningin Wim van de Donk.
De publicatie is verschenen ter gelegenheid van de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus over Brabants privébezit, verkrijgbaar in de museumwinkel. Prijs: € 27,50


>>>Voor foto-impressie zie onderaan artikel

Vanmiddag vrijdag 21 mei 2010 gaat officieel en ook besloten de expositie open met als titel'Gekoesterde schoonheid'.

Picasso's, Zadkine, Rubens, een Breitner en Van Goghs hangen/staan voor buitenstaanders schuil in Brabantse woonkamers. Het Noordbrabants Museum heeft  90 van deze werken naar Den Bosch gehaald.
In de expositie 'Gekoesterde schoonheid' stellen privé kunstverzamelaars die unieke objecten voor de eerste keer ten toon voor het publiek. Een enkele particulier bezit een zeer omvangrijke kunstverzameling ,de ander heeft soms een kleine, maar erg hoogwaardig collectie.
Vrijdagmiddag 21 mei 2010 -bij de besloten opening- reikte  museumdirecteur Charles de Mooij aan Commissaris der Koningin Wim van de Donk het eerste exemplaar van de catalogus uit.

De unieke verzameling 'representeert' fraaie werken van beroemde meesters uit de gouden eeuw tot hedendaagse kunst met onder meer een Rubens, Ruisdael, Coorte, Steen, van Spaendonck, van Gogh, Breitner, Modigliani, Delaunay, Appel en de Kooning. Ook zijn er objecten en beelden van grootheden als Picasso en Zadkine.
Brabants bezit
Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een geïllustreerde catalogus over Brabants privébezit.
Weinig mensen weten dat Noord-Brabant belangrijk particulier kunstbezit kent. Verzamelingen van mensen met een grote liefde voor kunst - en de wens en de middelen om zich te omringen met schoonheid. Voor de buitenwereld blijven deze kunstschatten verborgen.
'Kortegraadjes' heette deze taferelen genoemd naar het Franse 'Corps de Garde'. Schilderij van Jacob Duk uit 1600-1667 die soldaten taferelen afbeeldde.
Groepen bewakers en lijfwachten die burgers ook sieraden afhandig maakte... 
'Annunciatie' circa 1450 uit de  Regio Doornik Rijsel. Bezoek van engel Gabriel aan Maria' [met boek].
Peter PaulRubens,  studie van twee hoofden, later bestemd voor de 'Aanbidding der Koningen 1615/1617. Anna en Maria van de mr. Van Elsloo uit Maasgebied. ca 1480.
foto's  © paul kriele, 22 mei 2010.

In de expositie 'Gekoesterde schoonheid' delen kunstverzamelaars hun passie met het publiek. Een honderdtal werken uit Brabantse huiskamers wordt tentoongesteld in het Noordbrabants Museum. Op dit unieke evenement worden nooit eerder getoonde kunstschatten tesamen gepresenteerd. De meeste bruikleengevers blijven anoniem, vandaar de besloten officiële opening.

Van Rubens tot Picasso
Gekoesterde schoonheid toont een groot aantal bijzonder fraaie werken. Van beroemde meesters uit de Gouden Eeuw tot hedendaagse kunst van internationale allure. Met onder meer schilderijen van Rubens, Ruisdael, Coorte, Steen, Van Spaendonck, Van Gogh, Breitner, Modigliani, Delaunay, Appel en De Kooning. Ook zijn er objecten en beelden van grootheden als Picasso en Zadkine. Veel van deze stukken zijn nooit eerder tentoongesteld.

-Boven: Ossip Zadkine Theo en Vincent v an Gogh 1963
-Rechts boven: Oksaal van de St.Jan 1850./60b van Johannes Bosboom.
-Rechts: Uiteraard zit er in Brabant veel kunst van Brabantes ambachtslieden en kunsetnaars. hier een verzameling Bosch zilver.
Robet Delaunay  [1885-1941] 'Les Trois Graces' 1912. Picasso 'Kop van een geit' 1965

Familie Knip met links Nicolaas Frederik 'Pastoraal Landschap met vee' 1770/80, 2e vl Henriëtte Ronner Knip [1821-1909] 'Gezicht op de Vugtse toren 1841 en verder Matheus Derk Knip en Henri Knip [1819-1897]. Andy Warhol [1928-1987] 'Koningin Beatrix' 1985.

foto's © paul kriele, 22 mei 2010.

Brabants bezit
Het Noordbrabants Museum bouwde de afgelopen decennia een goede band op met verschillende verzamelaars en was aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van het kunstbezit. Enkele particulieren hebben een zeer omvangrijke kunstverzameling. Veel anderen hebben een kleine maar zeer hoogwaardige collectie. De werken zijn met liefde gekozen en gekocht en reflecteren de persoonlijke smaak van de eigenaar.

Verzamelzolder
foto's © paul kriele, 22 mei 2010. Verzameling dinky toys.
Verzameling drankflesdopjes..  

Het verzamelen in Brabant begint al op jonge leeftijd. Veel kinderen sparen enthousiast spullen die zij waardevol vinden. Om iets van deze passie te tonen, is voor en met de jonge collectioneurs een speciale verzamelzolder ingericht. Met tentoonstellingen, ruilmiddagen en een verzamelhulp.Terug naar boven