Start bouw SM ís Uitbreiding Brabants Museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-05-2010 | Gewijzigd op: 27-05-2010
De maquette van het museumkwartier, links loopt de Mortel, waarlangs het nieuwe SM's en rechts, daartegenover, de utbreiding van het Noordbrabants Museum.

De start van de bouw van het SM’s in de Mortel en de uitbreiding van het Noord-Brabants Museum in de Beurdsestraat roept, vooral bij de omwonenden, nog steeds veel bezwaren op. Behalve dat de bezwaarprocedure nog niet is afgerond [juistheid bouwplan en bomenkap] vrezen zij veel herrie tijdens de sloop en de bouw, die op 1 juli 2010 aanvangt en voorjaar 2012 wordt afgerond.
Wethouder Rodney Weterings is optimistisch over de afloop van die bezwaren. De werkzaamheden, die nu al plaatsvinden zijn alleen bedoeld om de echte start op 1 juli mogelijk te maken.
Wat de overlast betreft zullen de [steeds 70 aanwezige] bouwvakkers geen radio’s aan mogen tijdens de bouw, wordt het vrachtverkeer vanaf [en terug] de Zuidwal via de Kemelsharenhoek en aan de Noordkant via Waterstraat geleid en zijn er twee bouwplaatsen [met bouwkraan] ingericht, te weten in de hoek [achterzijde Waterstraat/Mortel en op de kop van de Beurdsestraat /Weversplaats. De doorgang door de Mortel wordt [uit veiligheidsoverwegingen] afgesloten voor alle verkeer, ook voor voetgangers.
Onder leiding van VolkersWessels/Stevin zijn Stam de Koning en de Bont van Hulten de aannemers van het  € 50 miljoen kostende project, waarin ook is voorzien voor zes stadswoningen langszij de Beurdsestraat en een parkeergarage [52 plaatsen] daar, voor die bewoners en voor de medewerkers van het museum en 14 in de verhuur.
Tijdens de bouw zijn er emailadressen en telefoonnummers geopend, waarop overdag uitvoeder [Kees van Mook] en projectleider Adrie Bergmans] bereikbaar zijn.
De verbouw van de oude - eind 19e eeuwse –rijkspanden in de Waterstraat, tbv kantoren musea en Erfgoed Brabant, zijn al in 2010 klaar, zegt de projectmanager Wil Ummels op de informatieavond van dinsdag 26 mei 2010 in het Bestuurscentrum. Juni 2011 wordt het ‘hoogste punt’ van de nieuwbouw verwacht. De officiële opening van de bouw naar ontwerp van Janneke Bierman [uitbreiding NbM] en Sjoekie de Bijll Nachenius [SM’s] van Henket architecten, staat in december 2012 gepland.