Josienas van Aartsen opent expo Fata Morgana

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-09-2004 | Gewijzigd op: 12-06-2010
 
mr.Jozias van Aartsen kwam wel te laat, niet vanwege de files, maar doordat hij wat te lang op een 55-plussers beurs bleef hangen.. foto's © gerard monté, 24 september 2004.

Met een politiek getinte toespraak opende Jozias van Aartsen vanmiddag de expo in het Noordbrabants Museum ‘Fata Morgana’. De zoon van een diplomaat in buitenlands dienst en momenteel fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, registreerde enerzijds dat de Westerse samenleving argwaan en onzekerheid jegens de Arabische wereld koestert, gevoed door nieuwe en reële angsten. Die worden aangewakkerd door het opkomend fundamentalisme, aldus de VVD-politicus. Van de andere kant benadrukte Van Aartsen dat de Arabisch wereld, die overigens moeite heeft met kritiek, het Westen steeds van alles verwijt terwijl ze zelf in de problemen [onderlinge landentwisten] zit. De Moslimgemeenschap, zowel de media, regeringen als Al Kaïda, vervreemdt zich van het Westen. Een belangrijke eerste stap zou zijn, dat daar het fundamentalisme wordt ingedamd.
   
 Nog voor de aanwezigheid van Van Aartsen bracht Floris van Tilburg een aangrijpend verhaal. In de persoon van de danseres die zich op de poster bevindt, vertelde hij haar min of meer trieste levensloop.   Conservator Jan de Hondt wie het proefschrift over het Midden Oosten aanleiding was voor de opzet van deze expositie.

foto's © gerard monté, 14 september 2004.
   
 tijdens de opening werden op enkele locaties door bekende personen een voordracht gehouden aansluitend bij het onderwerp Midden -Oosten. Mathijs Rümke, voormalig directeur van Artemis, was een van de gasten.
Jozias van Aartsen in gesprek met conservator Jan de Hondt.

foto's © gerard monté, 24 september 2004.
 

Van Aartsen: deze expo draagt er toe bij dat er meer begrip en verbinding ontstaat tussen twee werelddelen. Het NbM is -volgens Van Aartsen- die verlaat van een 55-plussers beurs kwam, is met dit accent op het Midden Oosten niet de enige. Ook Noorderlicht [fotoexpo] en de Rotterdamse Kunsthal brengen de Oriënt dichterbij, aldus Van Aartsen die de tijd nam om de breed opgezette tentoonstelling met objecten, films en kunst te bezichtigen.

Impressie expositie
Een vitrine met een uitgeklapte portefeuille.
Het contrast tussen een min of meer Westers geklede bezoekster bij een Oosters tafereel.

foto's © gerard monté, 24 september 2004. 
   
Links boven: Nieuwe Delftsblauwe flessen en Pagode kandelaars.
Boven:  Sluijters, geboren Bosschenaar, schilderde deze Odalisque. Van Sluijters loopt momenteel ook een expositie in het NbM.
Links: een van de voorlezers bracht een tekst van Jacobus van Looy.

foto's © gerard monté, 24 september 2004.
 Terug naar boven