YouExpo: Jeroen Bosch inspireert VMBO-jeugd

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-06-2010 Vanmiddag maandag 28 juni 2010 werd in het Noordbrabants Museum de uitslag bekend gemaakt van Youg Expo. Onder die noemer valt de wedstrijd die werd uitgeschreven onder de VMB-scholen in Brabant.
De scholieren werden uitgedaagd, na een museumbezoek en geïnspireerd door Jeroen Bosch, hun visie te geven op deze kunstenaar, zijn werk en zijn leven.

Marijke Kamphorst van de SP-fractie in de Provinciale Staten had het initiatief genomen. 'Ja, en dan wordt je -als dat aanslaat - ook gelijk benoemd tot juryvoorzitter,' aldus gedeputeerde Brigite Van Haaften, die de uitslag bekend kwam maken. 
Kamphorst wilde de schooljeugd op een actieve manier met kunst kennis laten maken. Haar idee werd uitgewerkt door de provincie en met het Noordbrabants Museum, waar de werken geëxposeerd hangen. De uitreiking kreeg als titel mee: Kunst met een kleie en een grote 'k'.

De ontvangst van gedeputeerde voor Cultuur Brigite van Haaften. Rechts SP-Statenlid Marijke Kamphorst die op het idee kwam om de jeugd actiever bij kunst te betrekken.  Links vooraan Marijke Kamphorst in een van de zalen van het voormalige Gouvernementspaleis.
 
VMB0-jeugd uit Brabant in 'de groene zaal' bijeen. foto's © paul kriele, 28 juni 2010.


Gedeputeerde Van Haaften spreekt de schooljeugd toe en geeft hen nog eens de les van 'leven en en voelen, waardoor je ook gemotiveerd wordt tot behouden'. foto's © paul kriele, 28 juni 2010.

Aan het project namen 7 scholen en 27 klassen en 770 leerlingen deel, zei gedeputeerde Van Haaften voor.
'Ik zeg altijd:  Behoud door beleven en te voelen. Door het verleden te beleven wordt je gemotiveerd tot het behouden ervan voor de toekomst. Zo geldt dat voor monumenten, zo geldt dat voor kunst.' Dat was de verklaring van Van Haaften die dit project als voorbeeld van een van haar stokpaardjes vindt. 'In deze opzet is is je eigen beleving er aan toegevoegd.'

Derde prijs

De derde prijswinnaar [ € 25] Mahdi Rezayi tijdens de uitreiking [links boven] en [rechts boven] zijn inzending.

Volgens de jury.  Is kenmerkend dat dit werkje echt ontleend is aan Jeroen Bosch zodanig dat het weer een eigen beeld is geworden.

Links: het clubje scholieren met Mahdi Rezayi in het midden.

foto's © paul kriele, 28 juni 2010.

Tweede prijs
Links: de zaal met de inzendingen van de VMBO-scholieren.
Boven links de inzending van Nienke van de Heijden, Linsey Rombouts en Laura Verhoof.
En hierboven: de drie die de tweede prijs wonnen € 50.
 
Over hun werk zegt de jury: De figuur maakt de verdeling tussen hemel, hel en aarde scherp.


foto's © paul kriele, 28 juni 2010.

De eerste prijs  € 5000 te besteden aan een cultureel avontuur. En voor de winnares een digitale camera.

De eerste prijswinnares van YouExpo Elise van Mierlo met een cheque  van 5.000 euro [voor cultureel avontuur] en voor haar zelf een digitale camera.
Links boven: haar inzending.


foto's © paul kriele, 28 juni 2010.


Terug naar boven