Archeologen weg uit Museumtuin en Beurdsestraat

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-07-2010 | Gewijzigd op: 06-07-2010
Archeologen van de BAAC hebben hun werk grotendeels gedaan: in de week van 5-10 juli 2010 ronden zij hun onderzoek  in de tuin van het Noordbrabants Museum af.  Aannemers-en sloopbedrijf Barten heeft zijn materieel maandag 5 juli 2010 uit de museumtuin weggehaald.
Het archeologisch onderzoek op het voormalig parkeerterrein aan de Beurdsestraat loopt nog drie weken door. Eind juli zal ook hier een streep onder dat werk worden gezet. Dan worden parkeerterrein en de museumtuin langszij de Mortel teruggegeven aan de beide musea, NbM en SM's voor de uitbreiding c.q. nieuwbouw aldaar. Daarvoor wordt op woensdag 7 juli 2010 officieel het startsein gegeven.
Expositie
Eddy Nijhof zegt dat er nog geen zicht is op enige openbaarmaking of expositie van de vondsten die daar gedaan zijn. Voorlopig worden de stukken gewassen, mogelijk gemonteerd en gecatalogiseerd. Dat werk kan nog enige maanden duren.

Draglines en ander materieel werd door Aannemersbedrijf Barten maandag 4 juli 2010 van de museumtuin afgevoerd.
 
Het materieel wordt afgevoerd via de Mortel en de Weversplaats.

foto's © paul kriele, 5 juli 2010.
Hierboven: De museumtuin langszij de Mortel is weer geëgaliseerd.

-Boven: Het onderzoek aan de zijde Beurdsestraat wordt nog drie weken voortgezet. Medio augustus 2010 zal ook hier het werk gedaan zijn.
Op de achtergrond staat een reeks witte zakken met nog te onderzoeken grond uit het puin van de blootgelegde 14e, 15e en 16e eeuwse huizen .

-Rechts: Tot eind juli 2010 blijven de archeologen nog actief  in de Beurdsestraat.
De donkere grond duidt op een in de 15e eeuw volledig gedempte Diezetak, die eerder de Mortel kruiste.

foto's © paul kriele, 2 juli [boven] en 5 juli 2010 [r.].

Oude Diezetak
In de eerste week van juli kwam de voormalige Diezetak concreter in beeld. Die was al eerder in de Museumtuin blootgelegd.  Een tak die al in de 14e eeuw deels werd gedempt en uiteindelijk in de 15e eeuw geheeld dicht werd gegooid.
Ronald van Genabeek vindt het een tamelijk brede tak die waarschijnlijk als afvoer naar de Dommel  zal hebben doorgelopen. ' Het was niet zo maar een greppel. Maar functie en juiste datering vormen nog een puzzel die we graag willen oplossen. Deze waterloop is voor ons helemaal nieuw. In het  boek 'Den Bosch Waterstad' komt deze Diezetak in zijn geheel niet voor. Dat maakt het wel bijzonder interessant,' zegt Van Genabeek, die over een groot vondstenaanbod weinig kan zeggen omdat het hier een beetje tegenvalt.

In week 5-10 juli 2010 is het onderzoek verlegd naar een achterhuisje. Deze huisjes vormen een waaierig segment achter de bredere percelen aan de voorzijde van de Beurdsestraat die zich in een ronding richting Weversplaats voortzet.

Terug naar boven