Officiële start bouw Museumkwartier

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-07-2010 | Gewijzigd op: 18-07-2010
[Voor plattegronden zie onderaan artikel]
Vanmiddag -woensdag 7 juli 2010 - werd met toespraken van gedeputeerde Brigite van Haaften, wethouder Rodney Weterings en met muziek van het duo Diede [zang] en Thomas [gitaar] en dans van de Vughtse danser Jochem van Rijsinge het officiële startsein gegeven voor de uitbreiding van het Noordbrabants Museum aan de Beurdsestraat en de nieuwbouw van  het SM's aan de Mortel. 

-Boven: Indruk van de start van de bouw Museumkwartier waarbij ambtenaren, leden van de bouwondernemingen, museumdirecteuren en de jeugd van de basisschool het Bossche Broek [locatie binnenstad] en 'de hele buurt waren' waren uitgenodigd.
-Rechts: De jeugd werd door de hertog van Brunswijk, bijnaam 'de Dikke Hertog', tijdens de toespraken op een toepasselijke manier vermaakt.


foto's © paul kriele, 7 juli 2010.

toespraken
De toespraken waren lovend over dit initiatief, maar zetten ook de toon richting de buurt. 'Blij dat jullie ook hier zijn en hopelijk blijven jullie steeds belangstelling houden,' aldus Brigite van Haaften, die refereerde aan de herrie die de bouw met zich mee zal brengen. 'Maar als goeie buren, zeg het gewoon!'.  De gedeputeerde voor Cultuur verwees ook naar de kinderen uit de buurt, als de 'aanstaande bezoekers en de aanstaande cultuurmakers'.
 

Wethouder Rodney Weterings [o.a. Cultuur] zag veel gezichten die de afgelopen 22 jaar opgetrokken zijn bij de bouw in de stad en met name van 'Ons Noordbrabants Museum en Ons Stedelijk Museum'.
foto © paul kriele, 7 juli 2010.
 
Toespraak wethouder Rodney Weterings
Weterings verwees in zijn toespraak naar het symbool dat op het programmaboekje staat: een kaleidoscoop: 'Je ziet daar nooit twee maal hetzelfde beeld in. Daar gaat het in de kunst ook om. Je leert meervoudig, gevarieerd en genuanceerd naar kunst kijken.
Dit project gaan we met alle middelen ondersteunen: gevarieerd, meervoudig en genuanceerd in samenwerking met de gemeente, de musea, de bouwondernemingen en met de buurt,' sprak Weterings die tot slot de gedeputeerde en de beide museumdirecteuren Charles de Mooij en René Pingen feliciteerde met deze dag. 
'Er staat ons niets meer in de weg,' zei Weterings veelzeggend en  '.  .over die financiën mbt de parkeergarage aan de zijde Weversplaats, voor museum, bewoners van de Mortelkazerne en voor de verhuur, komen we ook wel uit,..'. 
 

De 18-jarige Vughtse danser Jochem van Rijsingen gaf een erg sprankelende dans weg. Jochem staat op het punt naar de Artist Dance Academy in Arnhem te gaan.
 
foto's © paul kriele, 7 juli 2010.
Tijdens Jochems dans was het muisstil op het plein voor het Noordbrabants Museum.  

Bij de openingshandeling assisteerden twee kinderen uit de buurt [Bossche Broekschool] de gedeputeeerde Brigite van Haaften [l], wethouder Rodney Weterings [r] en de beide museumdirecteuren Charles de Mooij [2evl] en René Pingen [2evr]. Broer en zus Famke en Jorrit Steggerda (8 en 5 jaar) mochten aan het koord trekken voor deze officiële handeling.
foto's © paul kriele, 7 juli 2010.
Door het wegtrekken van een gordijn kwam een infomatiebord over de bouw tevoorschijn. Gasten, pers en publiek verzamelden zich rond de plek van de ceremonie.

Cadeautje na afloop
   
-Boven: Van collega Charles de Mooij ontving René Pingen, directeur van het SM's, een doos waaruit een bouwhelm te voorschijn kwam.
-rechts: En met een toast werd het officiële deel van de zonovergoten bijeenkomst afgesloten.

foto's © paul kriele,7 juli 2010.
 

zie voor uitgebreide informatie de site van Musuemkwartier

Overzichten nieuwe situatie
Gezien vanaf de Verwersstraat: de hoofdingang van het huidige Noordbrabants Museum met achterin links de uitbeiding en achterin -min of meer rechts van het midden- het nieuwe SM's. In grijs het huidige Noordbrabants Museum en in wit links het SM's aan de zijde Mortel en rechts -aan de zijde Beurdsestraat en Weversplaats- de  uitbreiding van het Noordbrabants Museum.

De ingang van het nieuwe SM's aan de Mortel.

Bouwwerkzaamheden
In de week 12 -17 juli 2010 is de Mortel -nu ook fysiek -in zijn geheel voor het doorgaand verkeer afgesloten. Alleen de expeditie-ingang van KPN in die steeg blijft nog toegankelijk.

foto © paul kriele, 16 juli 2010.


Terug naar boven