Directeur+architect geven inkijk plannen Museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-09-2010 | Gewijzigd op: 19-09-2010
 
  Boven: Voorjaar 2010 werd eerst nog asbest uit de voormalige Rijksarchiefgebouwen aan de Waterstraat verwijderd.
Links: In de Waterstraat komen de kantoren van het museum en o.a. van het Erfgoedhuis.
De panden in deze straat worden al in maart 2011 opgeleverd.

foto's © paul kriele, 14 april en 11 mei 2010.

Directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum en de architecten van Bierman Henket Architecten [voorheen Henket Architecten] Henk van Laarhoven en Mirjam van de Berg gaven vrijdagmiddag 17 september 2010, tijdens de ontmoeting  met 'de Vrienden van het Noordbrabants Museum' bgv de opening van de expositie A la c'Arte, een toelichting op de bouwplannen in het Museumkwartier.
Ten eerste, zei De Mooij,' zijn die al vertraagd. Hubert Jan Henket tekende zes jaar geleden het  ontwerp voor SM's en uitbreiding Noordbrabants Museum, maar de streefdatum van de oplevering van de bouw in het Museumkwartier op 10-10-2010, later 11-11-2011, ligt nu op 12-12-2012.

In een luchtige toespraak over de gang van zaken in het Museumwartier zei de museumdirecteur gekscherend, niet te hopen dat het nog eens 13-13-2013 [..]. 'Grote projecten hebben nu eenmaal veel tijd nodig' en dat bleek ook wel uit de toelichting die architect Mirjam van de Berg van Bierman en Henket Architecten daarna gaf over de zorgvuldige renovatie van de voormalige Provinciegebouwen in de Waterstraat.
Daar worden-als voorbeeld van die aanpak-  bijvoorbeeld vloertegels van de Griffie, die op een slechte ondergrond liggen, een voor een weggehaald en herplaatst, nadat eerst de fundering is hersteld. De voormalige kamers van de Commissaris der Koningin en de grote zaal met de gemeentewapens keren in de oude luister terug evenals de trappenhuizen en lambrizeringen in de gangen.
Dat deed oud-archivaris Louis Pirenne, die in de zaal zat, erg goed..

Aanpak gebouwen Waterstraat
Na afloop van de Vriendenbijeenkomst gaven Henk van Laarhoven en Mirjam van de Berg van Bierman en Henket Architecten een toelichting op de aanpak en de ontwikkeling mbt de nieuwbouw van SM's en NbM en de verbouw van de panden in de Waterstraat. Die voormalige rijksbouwen [archief en griffie met provinciehuis] worden in hun oorspronkelijke inrichting en decoraties, zoveel mogelijk gerespecteerd, zeker daar waar het om de begane grond en de 1e en 2e etage gaat.
Er is voor die aanpak een studie aan vooraf gegaan, waarbij we het werk van de architect Van Lokhorst, die ook in Zwolle heeft gebouwd, hebben nagetrokken, zei Van de Berg.
Van dat Provincie- en griffiegebouw is de derde etage en de zolder er in de jaren 50 boven op gezet.
Bij de renovatie van die delen is sprake van een meer moderne, bij de huidige tijd passende aanpak, aldus Mirjam van de Berg, die lovend sprak over de zolder. 'Bovenin komt de personeelskantine. Je hebt daar een prachtig uitzicht op de St,Jan.'

De Mooij tot slot: De renovatie van de Watertstraatpanden wordt in maart 2011 opgeleverd. De overige nieuw- en verbouw in maart  2012. Officiële opening december 2012. 'Zoveel tijd is nodig om de zaak in te richten,' zegt de directeur.
 'We gaan er qua ruimte voor de vaste exposities 60 % en voor de wisselexposities70 % op  vooruit. Het gehele project kost  € 50 miljoen, waarvan 30 voor het Nbm en 17 voor het  SM's. Maar dan heeft de stad het grootste museale complex van Zuid-Nederland.'
Het is een realisatie van een ontwerp waarmee Hubert Jan Henket zes jaar geleden startte.Intussen heet dat bureau Bierman en Henket Architecten.
zie ook artikel start bouw Museumkwartier dd.  7 juli 2010.


Terug naar boven