Gerard Rooyakkers pleit voor religieus ecomuseum

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-08-2008  
De etnoloog Gerard Rooyakkers, kenner van de Brabantse mens.

foto © gerard monté 6 oktober 2006.
Het voortbestaan van het Museum voor Religieuze  Kunst in Uden staat op het spel. Oorzaak is te weinig geld. De provincie als grote geldschieter, die een commissie onderzoek liet doen, vindt een voortbestaan op de locatie van het zusterklooster niet haalbaar. Reden zijn een gering bezoekersaantal en de gebouwen zijn en blijven in eigendom van de zusters
De unieke collectie blijft in de discussie buiten schot en krijgt alle waardering.

De etnoloog Rooyakkers pleit voor een ecologisch museum dat afgestemd is op de historische/religieuze context van Oost-Brabant.
Een centraal in dat gebied gelegen ‘Udens museum nieuw stijl’ zou zich meer moeten richten op de afkomst van de Brabander. Rooyakkers noemt dat in een opiniestuk in het Brabants Dagblad [9-8-2008] culturele biografie. En herinnert aan het religieuze karakter van de streek rondom Uden [de Brabantse heerlijkheden] met zijn kloosters, abdijen en refugiéhuizen.
Die opzet van een religieus eco-museum dient dan te gebeuren door een onderlinge samenwerking van instellingen.


Daarnaast bekritiseert de hoogleraar de centralistische rol en weinig coöperatieve rol als wel de voorkeurspositie die het Noordbrabants Museum in de provincie inneemt.

Ook krijgt de weinig professioneel optredende directie in Uden een veeg uit de pan door haar gebrek aan ambitie en teveel aandacht op uitbreiding, ipv zich op tentoonstellingen te richten.