Museumdirecteur tevreden over verloop bouwproject

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-10-2010 | Gewijzigd op: 28-10-2010
Museumdirceteur Charles de Mooij kijkt er blij bij. Bij hem heerst er tevredenheid over het vlotte verloop van het project. Dat omvat nog deels de sloop van de zgn. Quist-2 vleugel en het leggen van de fundering van het  nieuwe SM's in de Mortel en voor de uitbreiding van het Nbm in de Beurdsestraat.
De Mooij maakt zeker minstens een keer per maand een ommetje via de Verwersstraat naar de bouw aan de Beurdsestraat en de nieuwbouw SM's langs de Mortel. Liever had hij de uitbreiding van het museum in de museumtuin gezien. Dat was onze voorkeur, aldus De Mooij, maar de architect heeft anders beslist. Was onze keuze doorgegaan dan was het SM's aan de Beurdsestraat gebouwd !'

Directeur Noordbrabants Museum Charles de Mooij komt onregelmatig de sloop bekijken.
Rechts liggen de grijpers van de zgn. heimachine die graaft en tegelijk cement spuit in de bouwgleuf.

foto's © paul kriele, 26 oktober 2010.

Uitleg directeur Charles de Mooij
Met royale armbewegingen licht museumdirecteur Charles de Mooij de nieuwbouw aan de Beurdsestraat/ Oud Bogaardenstraatje toe.

Gezien vanaf de Beurdsestraatzijde legt de bouwpastoor de situatie uit: Vooraan, langs de straat, is een vijfhoekige zaal gepland. Daarachter komt, meer zuidelijk richting Weversplaats, de kleine parkeergarage, waarvoor het bouwkader al is gelegd. Het zand waarmee die kuil werd dichtgegooid, wordt dadelijk weer uitgegraven om de echte funderingswanden te plaatsen.
Recht voor ons -wat verdiept - is een donkere [zonder ramen] zaal gesitueerd voor exposities van oude kwetsbare [land-]kaarten die tevens dienst gaat doen als audiozaal. Er bovenop heeft architect Henket het museumdepot bedacht. Aangrenzend aan de Quist 2-vleugel die nu deels gesloopt wordt, komen vier zalen waarvan er eentje - in opervlakte [800 m] - twee keer zo groot als de Statenzaal. De meeste doorgangen vanuit de nieuwbouw van 1984 naar die zalen zijn al gemaakt.
De Mooij: 'Kijk, ik hoef bij de bewoners van de Mortelkazerne niet aan te komen met dit project. Voor hen geeft het op dit moment een ontzettende herrie. Maar je moet eens kijken, staks als het klaar is, wat voor een prachtig gebouw hier komt te staan.'

In maart 2012 is de oplevering, maar in december 2012 staat de officiële opening van SM's en uitbreiding NbM gepland.

Overzicht van sloop van de museumbouw van 1984,  de zgn. 'Quist 2'.
foto's © paul kriele, 26 oktober 2010.
Firma De Bonth van Hulten verricht de nieuwbouw van de museumuitbreiding.
Links de heimachine van Wedam, die door Holtrop afgevoerd gaat worden en de 'messen/grijpers' die op de grond liggen. 

situatie 26 oktober 2010 afvoeren heimachine en cementsilo
 
 Dinsdag 26 oktober 2010 zijn de heimachine Wedam en de cementsilo voor de nieuwbouw SM's en de uitbreiding NbM door Holtrop/ vdVlist afgevoerd.  De Weversplaats aan-en afvoerweg voor de diepladers, heimachines, draglines en ander materieel.

foto's © paul kriele, 26 oktober 2010.

situatie 22 oktober 2010
Zicht op de toekomstige uitbreiding van het Noordbrabants Museum aan de Beurdsestraat. De slopers concentreren zich nog steeds op de Quistvleugel van 1984. foto's © paul kriele, 22 oktober 2010.

situatie 18 oktober 2010
Momenteel wordt in de uitbreiding van1985 het energieblok gesloopt. Dat kost wat meer tijd en energie... Rechts boven: Het deel waar het energieblok [elektro en cv] van het Noordbrabants Museum was ondergebracht.  
Zicht op het complex vanaf de flat Zuidwal. foto's © paul kriele, 18 oktober 2010.

situatie 12 oktober 2010
Er wordt [vanaf september 2010] nog steeds hard gewerkt aan de ontmanteling van de nieuwbouw van het Noordbrabants Museum van 1985. De vleugel van Quist sluit straks aan op de uitbreiding van het museum aan de Beurdsestraat.

foto © paul kriele, 12 oktober 2010.
 

Detail van de vleugels van architect Quist uit 1984.
Links -niet zichtbaar - de Mortelkazerne, rechts het Oud Bogaardenstraatje.
Close up van de vleugel nieuwbouw NbM van 1984 met 'Quist 2' , die grotendeels uitgepeld wordt.

foto's © paul kriele, 12 oktober 2010.
Punt waar vandaan  de fotograaf dit plaatje schiet: de Zuidwalflat. Met doorkijk langszijde Mortelkazerne en rechts de vleugels van Quist van het Noordbrabants Museum.  Op de achtergrond de gebouwen aan de Waterstraat. Achter die gebouwen komt het nieuwe SM's te staan, langszij de Mortel.

situatie 7 oktober 2010
De archeologen van de BAAC maken van de gelegenheid gebruik nog even een onderzoek te doen. Op de bouwplaats komen weer de contouren van de water-en beerputten tevoorschijn. Vanaf de verdiepingen stort een draglinemachinist het puin naar beneden.
Achter de sloop de Mortelkazerne.
foto's © paul kriele, 7 oktober 2010.

situatie 1 oktober 2010
Beton heien dmv speciale vocht/cementcombinatie voor de uitbreiding aan de Beurdsestraat.
Na afloop wordt telkens de mond van de machine afgespoeld om het harden van het cement te voorkomen.

foto's © paul kriele, 1 oktober 2010

-Op de pagina 'Artikelenreeks N-Brabantsmuseum',  aanvang dd. 13 september 2010, staat het gehele overzicht.
-Op 'Directeur en architect geven inkijk in nieuwbouw museum' dd. 19 september 2010 staan de bouwtrajectgegevens

Terug naar boven