Bouw hervat, Onderzoek hellendebouwkraan loopt nog

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-12-2010 Op 16 november 2010, precies een maand geleden, dreigde een bouwkraan, die in de tuin van het Noordbrabants museum stond, om te vallen door wegzakkende steunpalen. De omwonenden uit de Beurdsestraat, Mortelkazerne en een deel van de Verwersstraat, die belaagd werden, mochten die nacht hun huis niet in en werden geëvacueerd. De hellende bouwkraan kon gaan tollen en dan wist men niet in welke richting hij zou neervallen.
De gemeente had via een noodverordering Hotel Central als eerste opvangadres aangewezen. Daar werden de omwonenden onthaald op warme drank en worstenbroodjes en vervolgens zijn een circa 40 omwonenden met busjes naar Motel Vught vervoerd, waar nadere instructies werden gegeven.De meesten van de circa 250 onwonenden trokken in bij vrienden of familie.

Uitbreiding Noordbrabants Museum zijde Beurdestraat

Aan de zijde Beurdsestraat is begin december het zgn. 'heiwerk' weer begonnen.  Met een 'heimachine' uitgerust met scherpe 'messen' worden sleuven gegraven en via slangen wordt tegelijk beton in de gaten gespoten.
Ook is begin december  een meetwagen, die eerder was weggezakt, bezig de sonering door te meten  en de palen te testen.
foto's © paul kriele, 9 december 2010.

De dag erop ging burgemeester Rombouts al in overleg met de brandweer en bouwkundigen. Daarmee was officieel het onderzoek naar de oorzaak van de bijna omgevallen, 40 meter hoge kraan met zijn 50 meter lange giek, gestart.

De bouwkraan zou lopende dat onderzoek niet meer terugkeren. Intussen zijn - na de vorst - de werkzaamheden aan de zijde Beurdsestraat p[uitbreiding museum] hervat. Daar zijn ook weer bouwkranen ingezet. Aan de  andere, de meer kritieke zijde van de Mortelsteeg, wordt ook weer doorgewerkt, maar zonder bouwkraan, zoals toegezegd.

NieuwbouwSM's aan zijde Mortelsteeg:
-Overzicht van het bouwterrein tbv het nieuwe Stedelijk Museum in de Museumtuin.
-Op de foto rechts boven stond de hellende bouwkraan net rechts naast het midden, vlak voor de rode beuk.
-Op de rechter foto wordt op de funderingen licht blauw isolatiemateriaal gelegd. Rechts is de aanzet voor de liftschacht in de zalen van het Stedelijk Museum te zien.

foto's © paul kriele 14 december 2010.

Daar gaat het in de laatste weken vooral om de onderste bouwlagen, zoals de fundering, isolaties, de bouwvloer en de liftschacht. Ook is er al een meetwagen actief geweest die volgens een gemeentewoordvoerder, de sondering en de palen doormeet.

Terug naar boven