Brabants Museum: De jaren 40 in beeld

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-09-2008 | Gewijzigd op: 17-09-2008
et Noordbrabants Museum zet de populaire lijn voort met aansprekende expo’s. Vrijdag 19 september 2008 gaat Gewoon de jaren ’40 open. Dit keer geen tastbare spulletjes, maar wel vele foto’s, documentatiemateriaal en gesprekken met degenen die de jaren 40 hebben beleefd. 
Een beeld van de tentoonstelling die aan thema's is opgehangen.
foto's © paul kriele, 17 september 2008.
Voor conservator Pascal Viskil is dit de eerste keer dat hij als projectleider een expositie opzet.

De expositie is een product door samenwerking met het Nationaal Archief, Ned. Instituut voor Oorlogsdocumentatie en de Uitgeverij De Spaarnestad. Beelden komen met name van de Omroepen: Geschiedenis tv.
Tientallen particulieren gaven dit voorjaar gehoor aan de oproep voor materiaal dat nu de expo ondersteunt. Door Radio 5 werden toen opnamen gemaakt die in het museum te horen zullen zijn.
In Gewoon de jaren 40 vertellen foto’s de verhalen over het alledaagse leven.
Waanders brengt opnieuw een boek uit met alle 400 foto’s van de expositie.


Inzameldag
Boven: Het echtpaar Jan en Annie Verzantvoort -Spijkers van cafetaria Komt d't in met een verslaggever van de NOS die opnamen maakt die op de expo te horen zijn.
Rechts boven: Ginneke van der Lee van het Brabants Rijksarchief [BHIC] bestudeert de Bossche foto's van Verzantvoort.
Links onder: Echtpaar Martien en Lies Smits van Boxtel uit Vught met nog meer beeldmateriaal en uiterst rechts conservator Pascal Viskil.

foto's © paul kriele, 30 mei 2008.Conservator Pascal Viskil van het museum bekijkt  de foto's van het echtpaar Smits-van Boxtel uit Vught.
foto's © paul kriele, 30 mei 2008.
Eric Somers en René Kok, medewerkers van het NIOD [Oorlogsdocumentatie] bestuderen het materiaal van Paul en Trees Houben-Koeneman.

Pascal vindt de bijzonder heid van deze tentoonstelling,  dat '....het nu eens niet over politiek gaat en evenmin weer eens  de oorlog laat zien, hoewel, die sluipt er vanzelf wel tussendoor. Maar het dagelijks leven, op straat in huis, en op het werk
staat centraal. Daarbij horen ook aansluitende aspecten, zoals het vervoer en de vrije tijd.
'Dat dageljks leven is interessant voor zowel de opa's en oma's die nog leven vanwege de herkenning. Voor de ouderen en hun kinderen betekent dit een confrontatie met een geheel andere tijd, toen de huidige communicatiemiddelen nog ontbraken. Dat is wat deze expo zo bijzonder maakt,' aldus de 26-jarige conservator Viskil.

Nieuw van deze opzet,  is dat  de foto's tegelijk met de teksten zijn gescand en op één paneel werden gemonteerd. Tesamen wordt zo'n paneel op een kunststoflaag aangebracht en dat wordt aan de wanden bevestigd.
Viskil roemt de samenwerking tussen de VPRO [filmpjes], de foto's van NIOD en Radio 5, die 6 interviews maakte van de personen die foto's  hebben ingeleverd. Van deze inzendingen is ook een aparte albumkast ingericht. Daarbij zijn de opnamen die bij de foto's horen, te beluisteren.

Terug naar boven