Oud-architect Wim Quist' plant' eerste boom in museumpatio

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-12-2011 | Gewijzigd op: 06-12-2011
Dinsdagmorgen 6 december 2011, als bij een sinterklaasverrassing, heeft de architect van de museumuitbreiding medio jaren 80 de eerste boom 'geplant' in de nieuwe patio van het Noord-Brabants Museum  Die patio ligt ingeklemd tussen het toekomstige museumcafé/restaurant, de voormalige Statenzaal en de erfgoedgebouwen aan de Waterstraat.
De patio wordt ingericht met een terras van natuursteen, beplanting van enkele cornusstruiken, een kunstwerk en de Brabantse walnotenboom.
Architect Wim Quist [l.] in gesprek met de projectleider van het Museumkwartier Wil Ummels [r.] en de architect van de musemuitbreiding en herinrichting Janneke Bierman van Bierman en Henket architecten.
foto © paul kriele, 6 december 2011.
 

De 50-jarige  boom van 8 meter hoog en drie meter doorsnee is afkomstig van boomkwekerij Van den Berg uit St.Oedenrode en werd door kraanbedrijf Van Riel over de voormalige Griffie gebouwen in de Waterstraat getakeld onder toeziend oog van Frank Meijers van MTD landschapsarchitecten, het bureau dat onder meer de groenvoorziening van het Museumkwartier heeft ontworpen en uitgedacht.
 
-Boven: Het karwei van het takelen van de walnotenboom door Van Riel over de gebouwen in de Waterstraat. De boom en de drie cornusstruiken werden aangevoerd door Kraayvanger uit St.Oedenrode.

-Rechts: lnr. architect Wim Quist, Frank Meijers van MTD, architect Janneke Bierman en de projectleider van het Museumkwartier Wil Ummels
.
foto's © paul kriele, 6 december 2011.
   
Toen de notenboom met veel zorg was ingepakt en over het dak van het Brabants Erfgoedhuis was gehesen, stonden in de toekomstige patio de architect Janneke Bierman van Bierman en Henket architecten, de projectleider van het nieuwe Museumkwartier Wim Ummels in afwachting van dit eerste groene exemplaar. 
Architect Wim  Quist die in1984 de toenmalige verbouwing en de zgn. Quist -leugel van het nieuwe onderkomen in de Verwersstraat ontwierp, was als ere gast uitgenodigd.

-Links: De plattegrond van de nieuwe patio die grenst aan het museumrestaurant en de voormalige Statenzaal [boven].
Middenin komt de walnotenboom en links boven de cornusstruiken. Links naast de grote cirkel is een kunstwerk gepland.

-Boven: De boom daalt neer en wordt naar zijn kuil gedirigeerd.
-Links: De vastgebonden takken worden losgemaakt.
Uiteindelijk staat de notenboom op zijn plaats middenin de patio en wordt rechtgezet. Het natuursteen voor de terrasbestrating ligt al klaar. foto's © paul kriele, 6 december 2011.

Quist reageerde in lovende termen van 'prachtig en fantastisch' op de planting van deze museumaanwinst.
Zelf heeft de architect  tijdens de uitbreiding in de jaren 80 geen bijdragen aan de groenvoorzieningen gegeven, vertelt hij.
'Er zijn toen geen nieuwe bomen geplant. We moesten wel erg omzichtig omgaan met de prachtige, 150-jarige, rooie beuk die middenin de museumtuin staat.

Terug naar boven