Hoofdbouwkraan Museumkwartier ook afgebroken

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-12-2011 | Gewijzigd op: 20-12-2011
Vanmorgen - maandag 19 december 2011- hebben de monteurs van Lammers Bouwmaterieel mbv de vaste grondkraan van Van Riel de hoofdbouwkraan van het Museumkwartier afgebroken. Eerst kwamen de contragewichten naar beneden, daarop de 65 meter lange [in 2 delen] giek. Toen is ook nog, successievelijk, de kraanmast zelf - letterlijk- afgetakeld.
Deze kraan was ingezet voor zowel de nieuwbouw van het SM's langszij de Mortel, als voor de uitbreiding van het Noordbrabants Museum in de Beurdsestraat. De 40 meter hoge kraan stond in de museumtuin vlakbij de rode beuk. Zijn voorganger was in november 2010 weggezakt* en na onderzoek naar de oorzaak [verzakte grond onder de steunvoet van  de kraan] vervangen.

* Kraan weggezakt: zie artikel dd.16 november 2010 'Bouwkraan valt bijna om'.

De afbraak wordt gedaan mbv de mobiele kraan van Van Riel die opgesteld staat in de Mortel. Drie monteurs van Lammers Bouwmaterieel maken als trapezewerkers eerst het uiterste, 32,5 meter lange, giekdeel los.
Het 'grondpersoneel' met links een van de machinisten van de bouwkraan.
-Rechts: Als eerste onderdeel komen de contragewichten aan de beurt.
foto's © paul kriele, 19 december 2011.

De giek zweeft over de KPN-gebouwen [l.] en boven de Mortelkazerne [r.] naar de dieplader in de Mortel. De giek, bestaande uit twee delen, is tezamen 65 meter lang.
Op de grond gebeurt het verdere afmonteren om de giek voor transport geschikt te maken. foto's © paul kriele, 19 december 2011.

De machinistencabine
De cabine voor de kraanmachinist kwam vanmiddag 19 december 2011 ook naar beneden.

foto's © paul kriele, 19 december 2011.

Kraan en de giekdelen werden door o.a. Van Riel en J.Brouwer uit Nieuwegein [foto] afgevoerd.

foto © paul kriele,19 december 2011.


Terug naar boven