Alsnog kappen plataan tbv Brabant Museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-05-2012 | Gewijzigd op: 29-05-2012
De gemeente gaat alsnog een van de platanen kappen aan de Weversplaats/Beurdsestraat. De boom staat precies voor de ingang van de nieuwe kelder van het uitgebreide museum in de Beurdsestraat/Weversplaats. Deze kelder gaat dienen voor de aanvoer van museumstukken en voor parkeerplaatsen tbv museumpersoneel en bewoners Mortelkazerne.Er is al veel soesa geweest over de bomenkap in en om het museum. Daarom komt de stichting Boom en Bosch opnieuw in het verweer en protesteert over deze ingreep in een brief [28 mei 2012] aan het College.
Maar specifiek betreft het hier de inrichting van het pleintje aan de Beurdsestraat, waar de fontein van de Hekellaan komt te staan en waar deze- zes - platanen een rol in spelen. Ze vormen toevalliger wijze een symmetrische compositie in deze straten rond dat plein, aldus Helmus Boons van Boom & Bosch, die kwaad is over de snelle procedure van deze kapvergunning, die zonder enige communicatie loopt.


Het inrichtingsplan voor het pleintje in de Beurdsestraat/Weversplaats. Met deze schets geeft Helmus Boons nog eens aan dat de meest linkse boom niet in de weg staat.

Links onder de zes platanen bij het in te richten pleintje en rechts die voor de nieuwe flat 'WonenaandeZuidwal.nl'
 

Boons maakt de gemeente er op attent dat de Weversplaats ongeschikt is om vrachtwagens langer dan 10 meter toe te laten. Dus daarvoor hoeft die boom niet te wijken..
Het stadsbestuur wordt gevraagd eerst behoud te bestuderen en de toezeggingen en afspraken met de omwonenden na te komen. Mogelijk kan na een jaar worden bezien de boom wel of niet in de weg staat. 

 Op de foto's staat de bewuste plataan in de herfst/winter [rechts] en in het voorjaar [l.]. Nu blijkt dat de boom precies bij de ingang van de parkeerkelder van het museum staat....


foto's © paul kriele,10 januari en 22 mei 2012.

Ook Peter van den Broek van de VVE en Peter Savenije van de Mortelkazerne schreven een brief [dd.24 mei 2012] waarin zij hun bezwaar over 'dit onzalige voornemen' uitten en nog eens de afspraken op rij zetten..

Terug naar boven