Nog 48 dagen en dan kunst kijken in Brabants Museum & SM's

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-04-2013 | Gewijzigd op: 08-04-2013
Gezien vanaf dit weekeind is het nog 50 dagen te gaan vooraleer het deels opgeknapte en deels nieuw gebouwde museumkwartier open gaat:  zaterdag 25 mei 2013 voor het publiek.
>> zie onderaan pagina voor een wel een bijzonder p.r. stuntje...
De  gouvernementele status van Het Noordbrabants Museum wordt nog steeds door de statige voorgevel bewaard. De naam Gouvernementspaleis gaat dan ook niet gauw verloren. Onlangs heeft directeur Charles de Mooij de ware geschiedenis nog eens dieper belicht en gepubliceerd.

Bastion Oranje mocht al vast kennis maken met de [ver-]nieuwbouw. Het opgeknapte en deels gerenoveerde Gouvernementspaleis, de zalen van architect  Quist [van 1984] en de nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Daartussen in lopen aan weerszijden van de historische 'Paleistuin', de corridors.
Architect van de nieuwbouw is architect Janneke Bierman. De Tuinarchitect is MTD Landschapsarchitecten.


Hierboven: Nogmaals het Gouvernemenstpaleis met het woongedeelte van de opeenvolgende [de laatste was Jan van der Harten] Commissarissen der Koinging [links] en de nieuwbouw van architect Wim Quist uit de beginjaren 80.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De ene corridor, langszij de voormalige, geheel gerenoveerde Statenzaal, gaat 'Centrale as' [..] heten. Daaraan bevinden zich ook de nieuwe grote keuken, de brasserie en de patiotuin. Dit deel wordt geëxploiteerd door Maison van den Boer. Deze groteVeghelse cateraar bepaalt ook tot welk tijdstip in de avond de doorgang tussen de Mortel en de Verwersstraat, ofwel tussen Het Noordbrabants Museum en het SM's open blijft. 'Het museum gaat sowieso  om 17.00 uur dicht,' aldus Chantal  Sleutjens van de afdeling communicatie.  
Boven: De Westzijde van de paleistuin
Op de linker foto het SM's en rechts daarvan de 'Centrale As'. Daarboven uit steekt [rechter foto] het voormalige Griffiegebouw in de Waterstraat dat voor de beide musea en het Erfgoedhuis Brabant als kantoor wordt gebruikt.
Rechts de Zuidzijde van de Paleistuin.
Op de rechterfoto is links de corridor tussen het SM's en Het Noordbrabants Museum te zien. Rechts daarvan komt het  Stedelijk Museum in beeld.
Op de voorgrond het kunstwerk  Eva in bekoring''  van Johannes Antonius van der Ven. 
Op het voorplein staat een kunstwerk van Henk Vischer:  'One word leads to another'.

foto's © paul kriele, 5 april 2013.

Chantal leidt ons heel gastvrij naar alle nieuwe plekken, zoals de bibliotheek en de attendeert ons op de nieuwe bewegwijzering van het bureau Mijksenaar, dat ook Schiphol 'doet' en op de infopanelen, die ons helpen om niet, in het toch overzichtelijke paleis en SM's, te verdwalen.
-Hierboven: 'de Centrale As', die uitkijkt op de Paleistuin. De verbinding van de Mortel met de Verwersstraat blijft overdag open.
Rechts de Statenzaal
-Links: De patiotuin gelegen bij de keuken en de brasserie.


foto's © paul kriele, 5 april 2013.

Binnenkomst Het Noordbrabants Museum
Bij binnenkomst van Het Noordbrabants Museum aan de Verwersstraat bevindt men zich, zoals voorheen, in de grote ontvangsthal met de grote deuren die aan beide zijden naar de paleiszalen leiden, die beter bekend waren als de groene en de blauwe salon.
Maar via de doorgang naar links komt men niet meer in het museumwinkeltje, want dat is verplaatst naar het SM's [beganeg rond] maar daar zit wel een batterij kluizen.
-Hierboven de batterij kluizen, links vooraan in Het Noordbrabants Museum.
-Rechts de doorgang naar de museumzalen met kunst uit de 17e en 18e  eeuw.
 
foto's © paul kriele, 5 april 2013.

Bibliotheek,  spetterlab en medialab
Boven in het Gouvernementspaleis aan de Verwersstraat bevinden zich die bibliotheek, die er vanouds ook al zat en voortaan een gezamenlijke service is van SM's en Het Noordbrabants Museum.
Tevens zitten op deze zolderverdieping het speciaal  voor kinderen ingerichte spetterlab en het medialab. In de een kan de jeugd creatief knutselen en in de ander liggen de activiteiten meer op digitaal en filimsch terrein, wat tevens het onderscheid in leeftijd van resp. spetterlab en medialab aangeeft.

  -Hierboven: Het spetterlab en de bibliotheek.
-Links: De glas in loodramen van Marius de Leeuw in een kantoorgang van het Gouvernementspaleis [1e etage].

foto's © paul kriele, 5 april 2013.


Maar de kunst, die zich ook in het Gouvernementspaleis bevindt, blijft vanwege het verrassingseffect en vanwege  de beveiliging, ook voor de pers, nog achter gesloten deuren.  
zie ook d esite van Het Noordbrabants Museum

Het Stedelijk Museum aan de Mortel, ingang via Anne Frankplein of via Het Noordbrabants Museum [combikaartje à 15].
 foto's © paul kriele, 26 september 2012 en 5 april 2013. Links boven de ingang van het Stedelijk museum aan de Mortel. Hierboven de grote ontvangsthal, tevens de openbare publiekshal met een openbare museumwinkel en een auditorium [hieronder na de trap].


Via deze gedraaide trap komt men in de museumzalen van het SM's op de eerste en tweede etage.
-------------------------------------------

Ontvangsthal Stedelijk Museum
De ontvangsthal van het SM's is een openbaar toegankelijke hal, waar je via de Mortel [Anne Frankplein] of via de Verwersstraat binnen komt. Daar bevinden zich de receptie en daarachter de museumwinkel. Via de gedraaide trap komt men in de museumzalen op verdieping 1 en 2.  
De receptie van het SMs' en tevens het auditorium.


De receptie/auditorium is een kunstwerk van de gebroeders Fernado en Umberto Campana uit Brazilië. Hiermee heeft het SM's het op een na  grootste kunstproject van deze mannen in Europa [het Parijse  musé d'Orsay  was Den Bosch voor], aldus  directeur SM's René Pingen bij de rondleiding.
Deze blikvanger bestaat uit bijna 200 MDF plafondplaten. Ook de museumwinkel heeft stellages en presentaties op basis van deze MDF-platen
.

foto's © paul kriele, 5 april 2013.

Nog een fonkelnieuw kunstwerk 'Bright Solitude', dat vrijdag 5 april 2013 door de kunstenaar Anne Wenzel werd geplaatst.
De kunstenaar Anne Wenzel en haar werk, een keramieken kroon van bijna 3 meter hoog en 1.68 m omvang. De kroon staat in de grote ontvangsthal van het SM's.
foto's © paul kriele, 5 april 2013.
Meer info via sm-s.nl
Het Rijksmuseum, nee sorry  de  I..  doet het zo.. Klik op stuntje

Terug naar boven