Musea ontvangen de pers/ impressie kunst en kunstenaars

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-05-2013 | Gewijzigd op: 28-05-2013
Op dinsdag 21 mei 2013 hielden de directies van Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum [SM's]een ontvangst voor de pers, drie dagen voor de officiële opening door prinses Beatrix . Die ceremonie voltrekt zich in de grote Brabantzaal die nog niet is ingericht.  De inrichting daarvan gebeurt in het najaar met een overzicht van Brabant door de eeuwen heen.

De ontvangst en toelchting door resp. vlnr. Janneke Bierman van Bierman en Henket architecten, René Pingen, directeur van het Stedelijk Museum en Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum.

foto © paul kriele, 21 mei 2013.

Beide directeuren, Charles de Mooij en René Pingen gingen nog eens in op de bouwprocedure. Dat was een combinatie van vier partijen, wat op zich al een hele klus is, aldus De Mooij.
Ook de tegenvallers [asbestvondst en een wegzakkende bouwkraan in november 2010] werden genoemd en'.... het positieve is,' aldus Pingen, '..dat de bouw binnen 3 jaar is afgerond.  Voor De Mooij vormen de archelogische vondsten op het achterterrein [Berudsestraat], waarvan het onderzoek nog niet is afgerond, ook een positief element.

'Den Bosch heeft niet alleen het mooiste, ook het grootste museumcomplex van Nederland. Hier komenbovendien een historisch museum  met een museum voor moderne kunst en disign tezamen. Dat is uniek voor Brabant,' aldus René Pingen.
Ook de architect Janneke Bierman van Bierman en Henket architecten gaf aan dat '...het bij elkaar brengen van twee musea een zeer complexe opgave is geweest, waar we al in 2004 mee zijn begonnen. 
Hier zijn rond een paleistuin monumentale gebouw verenigd,  waarop in 1987 de opvallende leugels van Quist zijn aangesloten. Nu hebben we juist de zeer verschillende gebouwen hun eigen identiteit teruggegeven, zodat historie en de architectuur van elk daarvan tot hun recht kom,' sprak Bierman.
Het project kostte  € 52 miljoen waarvan €  5 miljoen voor de inrichting die het museum via sponsors [mede door de Bank Giro Loterij en Rabobank]  zelf heeft moeten ophoesten.


Directeur SM's René Pingen beklemtoonde de unieke combinatie van twee verschillende musea met elk een eigen collectie
..

foto © paul kriele, 21 mei 2013.

Pingen: 'Er is geen plek in Nederland te vinden, waar 2 musea zo dicht bij elkaar en zo met een eigen collectie samenkomen. Dankzij een goede samenwerking is hier 1+1 = 3 geworden.  Den Bosch is een culturele trekpleister rijker. En met onze programmering en de faciliteiten krijgt dit museumkwartier een internationale reputatie.'
Pingen gaf een aparte service voor de bezoekers aan. Het SM's zal gasten die een opmerking maken over een object dat ze missen, binnen enkele dagen alsnog 'op zaal' plaatsen.
'We gaan geen vaste opstellingen doen. Onze opzet is halfjaarlijks de exposities te wisselen.'

Voor het SM's heeft Studio Aandacht de huisstijl gedaan.
Voor Het Noordbrabants Museum Thonic Amsterdam.

Foto's hierboven: De communicatiemedewerkers en de conservatoren van de musea, die de gasten begeleidden door het nieuwe museumcomplex.
vlnr [l-foto] Chantal Sleutjes, Fiona Zachariasse, Dorothé Gevers [gemeente], Karin Wijnen [provincie]. 
en op r-foto, rechts vooraan vlnr Nathalie Dielissen of Neeltje van Gool en  conservator Maureen Trapeniers en demanager  pr-en communicatievan het SM's Martijn van Oostrom..
-----------------------------
De Mooij: 'De opening is een feestelijke voltooiing van langdurig project  Dat feest wordt komende zaterdag 25 mei gevierd met een gratis entree  en gebak,' sprak De Mooij die wel liet merken dat hij maar ook de conservatoren en de communcatie-medewerkers erg benieuwd zijn wat er zaterdag op hen af zal komen.
 
[Vanaf links boven met de klok mee] Marc Mulders (
* Tilburg, 1958), Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk en Ted Noten zijn bijzondere en een uitgebreide collectie op de openiningstentoonstelling aanwezig.

Overigens ook van Marina Visic.

foto's © paul kriele, 21 mei 2013.
.
 

Ted Noten met 'Framed' en Marc Mulders met 'The Moonlight Garden' en Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk die beiden als afgestudeerden van de Design Academy in Eindhoven de expostie Co-evolution [hedendaagse design uit Brabant] hebben opgezet. Kiki van Eijk heeft overigens ook de tapijtwanden in de Statenzaal ontworpen.
Kiki van Eijk [l. en r.] en Joost van Bleiswijk in ee gezamenlijke expositie co-evolution.    

De vaste collectie  van het SM´s op de 2e verdieping met keramiek en sieraden.
De expositie wisselt half jaarlijks
.

foto  © paul kriele, 21 mei 2013.

zioe ook www.hetnoordbrabantsmuseum.nl  en stedelijkmuseumdenbosch

De zaal met Marc Mulders ´The Moonlight Garden´, de naam voor een raam dat zich in een Bosch huis bevindt.


Marc Mulders en zijn collectie, l-boven ´Ecce Homo´ 1993.
Mulders staat de pers te woord  [boven] met  ORVA-reporter Fons Brenninkmeijer. Deze glazen zuil komt in het huis van Geert van deVen en Noor de Gruijter te staan.

foto´s © paul kriele, 21 mei 2013.

Moonlight Garden van Marc Mulders.
 De paleisvleugel  die uitmondt in de Quist - I vleugel van 1987Marina Visic bij haar Myriade in de Quistgang van 1987.die is ingericht voor jeugdige kunstenaars.17e, 18e en 19e eeuwse kunst in de paleisvleugel.

Jan Sluijters

Werken van Jan Sluijters (Den Bosch, 17 december 1881), woonde in zijn jeugd  in Den Bosch.

foto´s  ©  paul kriele, 21 mei 2013.

Brabantse kunstenaars in Quistvleugel
 
Jacques Frenken vooraan met links het gespijkerde Christusbeeld. Een werk van JCJ Vanderheyden getiteld:
Deling Ultramarijn,1989.
 
 foto´s © paul kriele, 21 mei 2013.

Leon Adriaans
Werken van Leon Adriaans van wie recent - april 2013- een kunstenaarsatelier in Sterrenbosch is geopend.  foto´s © paul kriele, 21 mei 2013.


Pieter Saenredam verbleef in 1632 een maand in Den Bosch en tekende o.a. het stadhuis. Dus nog voor de verbouwing van 1670. Vóór die tijd had het stadhuis,  ipv een Hollands/Calvinistische strakke gevel nog een uitstraling van de renaissance.
De Sint Jan met een eoxaal dat rond 1885 door een verkoop aan een Engels museum naar Londen verdween...
Terug naar boven