Terrasgasten van Brabants Museum schenken beeld en banken

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-06-2013 | Gewijzigd op: 03-06-2013
Het nieuwe 'Het Noordbrabants Museum' krijgt van het Genootschap van Terrasgasten’ *een beeld van Joep van Lieshout [Trybe] en twee banken voor het voorplein cadeau. In de korte tijd dat ze bestaat werd er 60.000 aan donaties opgehaald.
Zaterdagmorgen 2 juni 2013 is in een intieme meeting in de museumtuin het beeld, dat voor dat bedrag werd gekocht door het Genootschapbestuur met directeur Charles de Mooij onthuld.
Het polyster beeld van het ‘Atelier Joep van Lieshout’ stelt Trybe [stam] voor .

Het beeld  'Tribe' [stam] van Joep van Lieshout in de museumtuin als cadeau van het Genootschap van Terrasgasten. foto's © paul kriele, 2 juni 2013.

Zowel Charles de Mooij als Ton Nelissen toonden zich ‘apentrots’ over de eerste week van de nieuwe musea. Over die periode wordt zeker ruim 15.000 bezoekers gehaald. ‘Het heeft storm gelopen, zoals ze in Nederland zo mooi kunnen zeggen. Ze hingen met de benen buiten. Die drukte geeft ook nog eens de potentie aan van dit complex,' sprak De Mooij.

Beeld cadeau voor museumtuin
De Mooij: ’De naam ‘Trybe ‘bevestigt het nieuwe stadium van de beide musea, die voorheen als twee volkeren ruziënd tegen over elkaar stonden, maar nu een samenwerkingsverband zijn aangegaan.

De museumdirecteur kondigde ook een nieuwe periode aan, waarin relaties worden aangehaald met de Toonzaal. Daarmee gaan we bijv. concerten in de museumtuin organiseren en met de Stadsbibliotheek om bijv. lezingen opzetten.

Tuinwandeling met Frank Meyer van MTD Tuin-en Landschapsarchitecten.
foto's © paul kriele, 2 juni 2013.
Het Genootschap van  Terrasgasten wordt ontvangen door Charles de Mooij gevogd door een toelichting op het te onthullen cadeau 'Tribe' door Ton Nelissen, de voorzitter van 'het Genootschap'. 

In het tweede deel van de ontvangst met deTerrasgasten volgde een rondleiding door Frank Meyer van MTD, Tuin-en Landschapsarchitecten. Meyer gaf een toelichting op de sobere inrichting bedoeld om de kunstwerken goed tot uiting te laten komen. Ook gaf Meyer nog een toelichting op het behoud van de 180 jaar oude- rode- beuk, die door de ernaast staande tulpenboom [Lireo dendro] beschermd wordt tegen de zonnestralen. 'Deze tulpenboom is nog veel ouder en belangrijker. Zonder de tulpenboom zou de beuk het niet hebben overleefd. '

Er is over bomen veel gedoe geweest. Dat resulteerde onder meer dat rondom de tulpenboom de fundering van het SMs’ vrij van de grond is gekomen. Na ‘het groen’ was het tijdvoor een borrel en gelegenheid tot netwerken.

*Uitleg Genootschap
Nog niet zo lang bestaat het ‘Genootschap van Terrasgasten’. Dat is op initiatief van betrokken binnenstadsbewoners, te weten oud- wethouder Hans Dona, Mechtild Stultiens- van Straaten [Artishock] en Ton Nelissen [onder meer Raad van Bestuur Kamer van Koophandel] en antiquair Clemens van der Ven opgericht, teneinde als buurt de Museumtuin te adopteren.


Terug naar boven