Koningin Máxima bezoekt nieuw museum/Brabantzaal geopend

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-01-2014 | Gewijzigd op: 14-01-2014
Koningin Máxima
bij bezoek aan Erasmusfestival, toen nog als prinses.

foto © paul kriele, 25 november 2006.
Koningin Máxima brengt op donderdag 13 februari 2014 een bezoek aan Het Noordbrabant Museum. Het is de tweede keer  in korte tijd dat het museum dergelijke hoge gasten mag ontvangen. Op 24 mei j.l. opende prinses Beatrix, die al als koningin was uitgenodigd, het museumkwartier.
Maxima gaat de expositie Kunstkameraden openen. zie hieronder. *

Als sluitstuk van vernieuwbouw: Brabantzaal geopend
Vanaf zaterdag 18 januari heeft Het Noordbrabants Museum de blik op Brabant gericht. Dan gaat eindelijk, als laatste traject van de nieuwbouw, de grootste Brabantzaal open. Daarin komen vele historische, actuele en zelfs toekomstige aspecten van de provincie in beeld.
Onmiskenbaar is daar de culturele geschiedenis met Jeroen Bosch en Van Gogh [negen werken] en ook het Bossche verleden met de Sint Jan [beeldenstorm] en de economische geschiedenis met tal van Brabantse bedrijven, waaronder Philips en DAF, Bredase en Bossche ondernemingen [o.a. De Gruyter].

In de loop van het jaar brengen enkele fotografen hun werk in beeld onder wie Ruud van Empel [vanaf februari] onder het thema Onschuld en schoonheid’, in welke uitingen het kind en het paradijs centraal staan. Later, vanaf september 2014], zijn foto’s te zien van de in New York wonende Wijnanda Deroo, die bijzondere Nederlandse interieurs vastlegde. In die weerspiegeling zegt de beelden ook iets van het leven en werk van de bewoners. Waardevol, omdat in de meeste gevallen die gebouwen binnen10 jaar door sloop of het ophouden van het vak/beroep van de bewoner, verdwijnen.

Ook bijzonder en veelal nog herkenbaar is het thema ’Grote gezinnen’, dat in de vorige eeuw nog een fenomeen was in katholieke Brabant. Via beeld en geluid rijzen herinneringen, maar ook vraagtekens op over dat aspect Grote gezinnen.

Opnieuw bijzonder is de tentoonstelling ‘Kunstkameraden’, waaraan 50 kinderen uit pleeg-en zorggezinnen hebben bijgedragen. Via velerlei kunstobjecten [realisatie ism 50 kunstenaars] worden hun talenten en ook hun verhalen getoond. Koningin Maxima opent deze expositie op donderdag 13 februari 2014.