Brabantzaal geopend met twee nieuwe Van Goghs

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-01-2014 | Gewijzigd op: 17-01-2014
Voor de pers ging donderdagmorgen 16 januari 2014 de Brabantzaal open. Er waren al vrienden en andere genodigden de pers voor geweest, maar Charles de Mooij had als nieuwtje van dit 'Verhaal van Brabant ' de verwerving [voor een half jaar] van twee bruiklenen. Deze zijn afkomstig uit het Mexicaanse Museo Soumaya [naam van Carlos’ vrouw]. Dat museum is een initiatief van Carlos Slim, een rijke Mexicaan, die ook sociaal-maatschappelijk betrokken is bij zijn volk. Zo verstrekt hij elke dag aan een paar honderd arme Mexicanen een maaltijd in zijn museum. Vervoer, heen en terug, is daarbij ook geregeld, aldus museumdirecteur De Mooij in zijn perstoelichting.

'Spittende Boerin', het enige werk van Van Gogh dat het Museum in eigendom heeft.

Nieuwe Van Goghs

Het gaat om twee werken uit Van Goghs Brabante periode:
‘Schapen en herder’ van 1884 dat ruim 110 jaar niet in Nederland te zien is geweest en ‘Boerenwoning met boer’ van 1885 dat vanaf 1950 niet in ons land tentoongesteld is. Beiden komen uit Van Goghs Brabantse periode, maar zijn toch redelijk licht van kleur. De ‘Schaapherder’ is een werk dat iov een Eindhovense goudsmid is vervaardigd om daarmee zijn huis aan te kleden.
De bruiklenen maakt dat er nu niet negen, maar elf werken van Van Gogh in het museum, dat alleen ‘Spittende
Boerin’ in eigendom heeft, aanwezig zijn.







Boerenwoning van Van Gogh
uit diens Brabantse periode [1885].





foto's © paul kriele, 16 januari 2014



Schaapherder uit  Van Gogh's Brabantse periode [1884]

Ook nieuw en erg onlangs gemaakt en pas een week geleden gearriveerd, is het een paar meter brede paneel: een zeefdrukraam glas van Bas Hermens, die zich door Jheronimus Bosch liet inspireren.


De plattegrond van de grote Brabantzaal [850 m²] met de indeling
van de chronolgische opzet van de expositie over Brabant door de eeuwen heen.


Al met al is de expositie echt Brabants onder meer door bijdragen uit het verleden maar ook door bijv. uitspraken van Brabanders bij de vitrine Kletsende mutsen, waar in onder meer Tilburgs dialect een kort klankbeeld valt te horen. Er zijn ook tien bekende Brabanders die iets vertellen over een onderwerp dat sterk met hen verbonden is.

De tentoonstelling over Brabant is veelzijdig en dat is nog erg simpel gezegd. De opzet maakt indruk door de lay out en de objecten, waarvan er diversen van zolder zijn gehaald, zoals directeur Charles De Mooij in zijn toelichting aangaf.
Voor de hand liggend is natuurlijk dat op veel plekken gebruik is gemaakt van digitale technieken. De Mooij: ’Er is veel in deze expositie geïnvesteerd in en door mensen, maar ook in moderne technieken. Ondernemers, particulieren, bedrijven zetten niet alleen graag nu naamkaartje in de zalen, ze tonen met hun donaties ook hun betrokkenheid met de samenleving aan. ‘
Dat technisch vernuft gebeurt met de presentatie van Bergen op Zoom, of met een plattegrond waarop bij het betreden de Brabantse steden worden belicht. Die digitale toepassingen zijn vaak ook interactief, wat een museumbezoek voor kinderen [even goed voor ouderen] aantrekkelijk maakt. Zo is bijvoorbeeld wel de oude maquette van ’s-Hertogenbosch van 1794 aanwezig, maar die is dankzij een vernuftige videopresentatie veel levendiger gemaakt.

   
De curatoren die sterk betrokken waren bij
de opzet en uitwerking van deze Brabantzaal.

-Boven: Fiona Zachariasse [projectleider].
-Rechts boven: Paul Huys-Jansen.
-Links: Maureen Trappeniers en Ad van Pinxteren
.

foto's © paul kriele, 10 oktober 2013 en 16 januari 2014.

De trotse De Mooij, trots op deze vernuftige expositie en trots op een stijgend bezoekers aantal. In de voorbije maanden trok het Museumkwartier 160.000 bezoekers: ‘Onze opening in mei 2013 was stap één en met deze Brabantzaal hebben we een tweede opening en daarmee is het vernieuwbouwproject echt klaar.’

Van der Leegtezaal
De officiële opening van de Brabantzaal, die Van der Leegtezaal is gaan heten dankzij een flinke sponsoring door de Brabantse mecenas Wim van der Leegte van VDL, vond donderdagmiddag 16 januari 2014 plaats.


Terug naar boven