Kruithuismuseum: Elly Stegeman opvolgster voor Jos Poodt

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-07-2007 | Gewijzigd op: 06-12-2012
Elly Stegeman van Museum De Beyerd in Breda volgt Jos Poodt op, die per 1 oktober 2007 vertrekt bij het Bossche Stedelijk Museum SM's. 
De 51 jarige Stegeman neemt de taak 'curator' van Poodt over en Erik de Jong van het SM's gaat de publiciteit en marketing voor het SM's doen. Poodt gaf bij zijn vertrek [ Bastion Oranje11 april 2007] al aan dat zijn dubbelfunctie door twee persponen wordt voortgezet.
Poodt , die 30 jaar in dienst was van het SM's, gaf dit Stedelijk Museum/voormalig Kruithuis een grote naamsbekendheid en legde de basis voor de nieuwe onafhankelijke dienst publiciteit en communicatie.
Kunsthistoricus Stegeman werkte 17 jaar voor de Beyerd. Samen gaan ze de expositie 'WW versus Grrr' ter ere van Poodts afscheid opzetten. Dat is een combinatie van werken van de Amerikaan Wesley Willis met tekeningen van Ingo Giezendanner.

Joos Poodt was vanaf 1977 conservator en marketingmanager bij het SM's.

foto © gerard monté, 5 april 2007.


Jos Poodt neemt afscheid SM’s   11 april 2007. 
Jos Poodt, de curator [verzorger] van het Stedelijk Museum SM’s neemt eind dit jaar of voorjaar 2008 afscheid van het museum. Poodt, die aanvankelijk theologie studeerde, kwam 30 jaar geleden naar Den Bosch als tentoonstellingsmaker [curator] en als marketing manager.  
‘Jos Poodt heeft op substantiële wijze de collectie hedendaagse kunst een bredere lading gegeven,’ aldus Jan van Velthoven, voormalig voorzitter van de ‘Vrienden van het SM’s voorheen Kruithuis.'Poodt heeft in die dubbelfunctie met zijn netwerk en als marketingactiviteiten het SM’s op de kaart gezet.’  
In het Museum werd al lang de noodzaak gevoeld die dubbeltaak te splitsen, aldus Jos die door twee personen wordt opgevolgd,. Daarom is de wervingscampagne al gestart voor een marketingmanager en een tentoonstellingsmaker, elk voor 30 uur per week.

Poodt heeft in die dertig jaar de krappe en tegelijk intieme behuizing van het Kruithuis beleefd en ook de moeizame procedure van nieuwbouw die – door de repeterende kostenstijging door de gemeenteraad op 17 september 2002 werd afgeketst - doorstaan. En tenslotte heeft de 61-jarige de verhuizing naar een mooie locatie in het Paleiskwartier [voorheen Interpharm], waar met het SM’s een vooruitzicht heerst op de synergie met het onderwijs [Kunstakademie], begeleid.

De juiste datum en de viering er omheen zijn nog niet bekend. Maar Poodt kan als een van de laatsten gebruik maken van de vervroegde pensioenregeling. 'Maar dat weet je bij de overheid maar nooit,' aldus Van Velthoven.
Van Poodt wordt verwacht dat na de spraakmakende expositie ‘Off off limit’ van de Bosch/Italiaanse kunstenaar Federico d’Orazio, door hem nog een finale expositie wordt opgezet. 

Terug naar boven