Picasso op expositie bij 50 jaar Stedelijk Museum Kruithuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-09-2006 | Gewijzigd op: 06-12-2012
De tentoonstellingsorganisatie van het Museum voor Hedendaagse Kunst bestaat 50 jaar. In 1956 was de allereerste presentatie en nog wel keramiek. Keramiek is de basiscollectie van het SM’s. Heel toevallig is het ook 125 jaar geleden dat Pablo Picasso werd geboren, van wie het museum in 1985 een eerste werk -‘Vase Femme‘ aankocht.
Dat is reden een jubileumexpositie Avec Plaisir’’ op te zetten die vanaf 8 oktober t/m 7 januari 2007 loopt.

Op deze jubileumexpositie zijn alle van Picasso verworven werken te zien met enkele bruiklenen van Picasso’s zoon Claude. Tgv van deze herdenkingen is er op zondag 10 december 2006 het concert ‘Picasso et le ton de son temps’. © paul kriele, www.bastion-oranje.nl/kruithuis.htm

Opening Picasso expo /50 jaar SM's/Kruithuiscollectie  8 oktober 2006.
Zondagmiddag 8 oktober 2006 werd in het SM's de expositie over Picasso geopend. Daarnaast was er ook een moment van herinnering aan het feit dat 50 jaar geleden gestart werd met de 'kollektie Museum Kruithuis'.

Het welkom door directriceYvonne Jóris.
Directrice Yvonne Joris en rechts de openingshandeling door burgemeester Rombouts, waarna beiden een toast uitbrachten op deze unieke Picasso-tentoonstelling. Het lint had de kleuren van het SM's . Voor de officiële handeling dronken de gasten een glas champagne bij 50 jaar SM's.

foto's © gerard monté 8 oktober 2006.
 

-Links boven: Vanwege de grote opkomst [500 gasten] kon niet iedereen zitten. In aangrenzende zalen waren videobeelden van de opening in de zaal er naast te zien. 
-Boven: Ook wethouder voor Cultuur Rodney Weterings was present.
-Links: Marie José van der Linden, auteur van 'Mijn Tante Zuster', met de burgemeester. Op de achtergrond isa nog net Jan van Laarhoven van het NbM zichtbaar

foto's © gerard monté, 8 oktober 2006.
 


Directrice Jóris van het museum staat bekend om haar hoofdekselcreaties. Dat was voor burgemeester Rombouts dit keer aanleiding te suggereren om van al haar hoeden een tentoonstelling te maken. Rombouts zegde toe dat hij zijn best zou doen het Nederlands Danstheater naar Den Bosch te halen met de voorstelling Chapeau. 

Rombouts haalde herinneringen op aan de vroegere directeur van de kunstacademie Jan van Haren, die de eindexamenexposities voor het publiek open ging stellen en daar ligt de oorsproing van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch [ SM's]
in zijn openingstorespraak feliciteerde de burgemeester ook de medewerkers van het SM's en stak de loftrompet uit over 'zo'n mooie expositieruimte' .
Het programma van de openingsmiddag in SM's werd begeleid door Paul Hilgers van de gemeente.

-Rechts onder: Driek van Wissen, dichter des Vaderlands, las een aantal gedichten voor over beeldende kusn ten musea.
-Rechts: Paul Hilgers van de gemeente leidde de ceremonie rond de opening. 
-Onder Marcel Worms speelde van Turina Danses Adalouses
.*  

foto's © gerard monté, 8 oktober 2006

*Concert op 10 december 2006.


-Boven: Sopraan Lenneke Ruiten zong werken van Poulenc en werd begeleid door Thom Janssen aan de piano.
-Links boven: Wim van Bergen voorheen van Kruithuis. 
-Links: Affiche van de expo in de museumzaal. 

foto's © gerard monté, 8 oktober 2006.


 


-Hierboven: Van Pablo Picasso Vase Femme [1954].
-Rechts boven: Werk uit de expositie 'Avec Paisir', zo luidt ook de titel bij deze vaas.
-Rechts Le pingnon Bleu [1948]. 
foto's © SM's.
 

'De Heuglijke viering', zoals de directie van het SM's de bijeenkomst van zondag noemt, werd door 500 gasten bijgewoond. In een gezellige, ontspannen sfeer, waar muziek klonk van Marcel Worms [piano] en Lenneke Ruiten [sopraan], die begeleid werden door Thom Janssen, verliep deze herdenking van 50 jaar Museum Kruithuiskollektie. Dat feit werd/wordt gememoreerd door de expo van Pablo Picasso 'Avec Plaisir'. De middag onderstreept het succes van de nieuwe behuizing in het Paleiskwartier, zo onderstreept Ivonne Jóris.  Enkele vitrines [met bezoeker[st]ers erachter van werken van Picasso.
foto's © gerard monté. 8 oktober 2006.
 
Terug naar boven