Gemeente Oisterwijk schenkt Museum Slager OLVrouw van P.M.Slager

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-09-2017 | Gewijzigd op: 12-04-2019
De Onze Lieve Vrouw van P.M.Slager.
Cadootje van de gemeente Oisterwijk.foto © paul kriele, 12 apri 2019.
.......................................................................................

Woensdag 20 september 2017 heeft het voltallige College van B&W van de gemeente Oisterwijk* onder leiding van burgemeester Hans Janssen ceremonieel haar cadeau aan  stichting Museum Slager overgedragen.  Het cadeau is een 120 jaar oud werk van de stamvader van de Bossche kunstenaarsfamilie  Petrus Marinus, ofwel P.M. Slager.  De overdracht van het cadeau  ging gepaard met een door de stichting olv voorzitter Peter Berlijn aangeboden lunch. Die werd verzorgd door ‘Coco kookt’ olv van Coco Bosmans, de dochter van bestuurslid Hans Bosmans. 
 

Het gezelschap uit Oisterwijk, het voltallige College
van B&W, kreeg na de lunch van 'Coco Kookt' een
rondleiding door de nieuwe expositie 'de Slagers herontdekt.
'
vlnr.: achteraan Hans Bosmans [bestuurslid Slager],  Pia Lindeman bestuurslid Slager], Jolie Hasselman [afdelingshoofd/loco-secretaris Oisterwijk], wethouder Sjef Verhoeven, op de achtergrond Gérard Ubink [Slager], wethouder Peter Smit, Paul Tameris [teamleider facilitairezaken], burgemeester Hans Janssen, voor hem voorzitter Stichting museum Slager Peter Berlijn, juiterst rechts wethouder Ina Batenburg en op de rug gezien de rondleidster. 

foto's © paul kriele, 20 september 2017.
.......................................................................................................................
 
De ceremoniele overdracht van het schilderij met de OLVrouw  van P.M. Slager uit 1897. links burgemeeter Hans Janssen van Oisterwijk en rechts de voorzitter van de stichting Museum Slager Peter Berlijn.
 
 Het grote schilderij, een Onze Lieve Vrouw, maar niet die van ’s-Hertogenbosch, maar de moeder van Christus voorstellend, vertelt Hans Bosmans, bestuurslid van de stichting Museum Slager,  is een werk van P.M. Slager, de stamvader van de Slagers en dateert van 1897.
Deze ‘Maria’ afgebeeld in de Sint Jan, hangt in de Bossche zaal met verder werken met Bossche stadsgezichten van onder meer Piet en Frans Slager.
Na het officiële gedeelte  werd het gezelschap rondgeleid over  de expositie 'de Slagers herontdekt' met werken van niet vaak tentoongestelde werken van vier generaties Slager.  
Bosmans: ‘ Dit is de eerste keer dat  alle Slagers op een expositie zijn verenigd die gewijd is puur aan de familie Slager’
oto
Het gezelschap met burgemeester Hans Janssen en en wethouder Sjef Verhoeven [links].
In de Bossche zaal hangen stadsgezichten met onder meer de Dommel  bij Vught van Piet Slager van 1916 en rechts er naast Spinhuiswal van Frans Slager van 1931.

*Schenking door gemeente Vught
Eerder al- in december 2014 - droeg burgemeester Roderick van de Mortel 25 schilderijen over aan het Museum Slager in de persoon van de voorzitter van de stichting P. M. Slager,  Ed Wagemakers.
De schenking betrof werken van de toenmalige inwoner van Vught Tom Slager, die veelal Vughtse stadsgezichten [IJzeren Man, de Vughtse Toren en de Vughtse heide] vast legde.  Ze lagen allen in depot van de gemeente. 

Terug naar boven