Expo over werken van familie Slager

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-10-2020 | Gewijzigd op: 29-10-2020
In Museum Slager is een tussendoor expositie met werken van telgen uit de familie Slager.  De slogan die met die expo gepaard gaat luidt: 'Stap in de wereld van de familie Slager'. De aanleiding van deze expo is de afronding van een nieuw interieur. 
De expo bevat werken van de grondlegger van de familie Petrus Marinus [*4 december 1841 +10 november 1912]= tot en met diens kleinkind Tom [*1918 +1994].
Het gaat om schilderijen en tekeningen, stads-en dorpsgezichten,  portretten, natuuren stillevens.  Ze bieden een beeld van anderhalve eeuw ontwikkeling in de schilderkunst  van academisch en classiscme t/m [neo-] impressionisme.
In een vande zalenis oojk een film te zien van Alexander Pechtold  die vertelt over de Slagers en hun schilderijen . Een daarvan is 'Oud Strijders van Waterloo' dat diens bet-betovergrootvader afbeeldt.

Zie ook artikel 'Generaties Slager' dd. 9 december 2008. 
 
-Hierboven: Interieur bij Piet Slager die dochter Suze schilderde
bij de portretten van haar grootouders [1933].
-Onder: Frans Slager [1876-1953]  geschilderd door zijn vrouw Marie Slager-Van Gilse.
.........................

De schilders van de familie Slager waren ondernemende mensen die veel reisden.  In 's-Hertogenbosch leverden zij hun kunstzinnige werken  en ook vele bijdragen aan de ontwikkeling van de stad en de omliggende dorpen.

Grondlegger Petrus Marinus was docent  aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten. Zoon Piet volgde zijn vader op en startte de eerste kunstopleiding voor meisjes en vrouwen. Frans was de mede-oprichter van het Brabanst Landschap. En ook Jeanette, Corry, Suze, Marie en Tom waren actief in organisaties en verenigingen.